Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 2 zsenge karalábé
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 liter zöldség alaplé
- 8 levél zsálya
- 2,5 dl főzőtejszín
- 3 szál újhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 4 ek vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 szál (30 dkg) zsenge sárgarépa
- fél dl száraz fehérbor
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint fehérbors
A gombóchoz:
- 25 dkg túró
- 1 nagy tojás
- fél csokor snidling
- 3,5 dkg búzadara
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk.
A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.