Chipset enni jó, de nem túl egészséges, ezért most megpróbálkoztunk a házi előállítással, így abban biztosak lehetünk, hogy tartósítószerektől mentes nassolnivalót ehetünk. Íme, a tapasztalataink.
5 zöldséggel dolgoztunk: burgonya, cékla, karalábé, csicsóka és sárgarépa vett részt a kísérletben, de készíthetünk chipset paszternákból, zellergumóból, vagy akár sütőtökből is.
- Répából és csicsókából – lehetőleg – nagyobb darabokat használjunk, a cékla, burgonya és karalábé esetében a közepes (nem túl nagy) darabokkal érdemes dolgozni.
- Minden zöldséget (hámozás és tisztítás után) nagyon-nagyon vékonyra kell szeletelni. Ezt késsel szinte lehetetlen megoldani, így mi a mandolin/uborkagyalu használatát javasoljuk.
- Ha legyalultuk a zöldségeket, akkor még papírtörlővel kicsit felitathatjuk róluk a nedvességet, ami kicsit időigényes ugyan, de jobb végeredményhez vezet.
Az előkészített zöldségeket ezután háromféle módszerrel süthetjük meg:
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 150 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, közben félidőben megforgatjuk a zöldségeket.
- Mikrohullámú sütőben használható edényt vékonyan kikenünk olajjal és egy rétegben elhelyezzük benne a zöldségeket. 3-4 percig sütjük/szárítjuk a mikróban.
- Serpenyőben, bő olajban néhány perc alatt kisütjük a zöldségeket és lecsepegtetjük.
+1: Száraz serpenyőben sütjük meg a zöldségeket.
A fűszerezés:
Minden esetben a sütés után közvetlenül fűszerezzük a chipseket, ízlés szerint. A burgonya és a csicsóka sóval a legjobb, a répa nagyon finom őrölt korianderrel, köménnyel és csilivel is, a cékla bazsalikommal, esetleg őrölt gyömbérrel, a karalábét pedig provence-i fűszerkeverékkel fűszerezhetjük – többek között.
Tapasztalataink:
A mikrohullámú sütőben való sütést egyáltalán nem javasoljuk. Csak egy rétegben rakhatjuk a szeleteket a tányérra vagy a jénai edénybe, így nagyon keveset tudunk egyszerre “sütni”, egyáltalán nem hatékony. Ennél is nagyobb probléma, hogy veszélyes. Könnyen elégnek a vékonyra szelt zöldségek, de még ha nem is égnek meg, akkor sem igazán chipsszerűek.
A sütőben való sütés jól működik és ez a legkevésbé munkaigényes, nem kell a sütő mellett állnunk 30 percig, csak menet közben kell egyszer megforgatni a zöldségeket. Az eredmény jó, de nem annyira ropogós, mint szeretnénk.
Száraz serpenyőben sütve egészen jó a végeredmény, de a legjobb – és sajnos a legkevésbé egészséges – a bő olajban sütés. Ezzel sikerült a legigazibb chipseket előállítanunk.
A burgonyachips – fűszerezés után – szinte teljesen olyan volt, mint a bolti társai, de nagyon finom lett a karalábé, a répa, a csicsóka és a cékla is.
Ha tetszett, nézz körül Csak a puffin blogján is, ahol többek között megtudhatod, hogyan készül a képen látható töltött csoki házilag: