Cukkinis-burgonyás rakottas sonkával és sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes méretű cukkini
- 25 dkg burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg trappista sajt
- só, bors, szerecsendió
- 3 dl tejszín
- 15 dkg főtt sonka, csíkokra vágva
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A megmosott cukkinit és a megpucolt, megmosott burgonyát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. Az egyik felét apróra vágjuk és összekeverjük a tejszínnel, majd a keveréket sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A sajtot lereszeljük, egy tortaformát pedig kikenünk vajjal, és megkenjük a fokhagymagerezd másik felével. A cukkinit, a burgonyát és a sajt felét addig rétegezzük a formába, míg a hozzávalók el nem fogynak, majd ráöntjük a fokhagymás-tejszínes keveréket. Megszórjuk a maradék sajt felével, sózzuk, borsozzuk, majd 40-50 percre 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütés vége előtt kb. 8-10 perccel rászórjuk a csíkokra vágott sonkát, illetve a maradék sajtot, hogy kissé megpiruljon.