Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1 kisebb vöröshagyma
- 5 evőkanál olaj
- 1 db babérlevél
- 4 db burgonya
- 3 dl natúr joghurt
- 4 db sült cékla
a posírozott tojáshoz:
- személyenként 2 db tojás
- 1 teáskanál ecet
- 1 l víz
Elkészítés
Sült cékla:
A megmosott céklát 1 ek olívaolajjal alufóliába csomagoljuk, és 200 fokon addig sütjük, míg meg nem puhul. Nagyobb céklák esetében ez 40-50 perc, a kisebbek gyorsabban megsülnek.
Joghurtos cékla-burgonya főzelék:
A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük.
A sült céklát is megtisztítjuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzákeverjük a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.
Posírozott tojás:
1 liter vizet alacsony lángon melegíteni kezdünk 1 teáskanál ecettel. Addig kell melegíteni, míg apró buborékok kezdenek az edény alján fejlődni. Nagyjából 75-80 fok körül legyen a víz. Ekkor egy kanállal örvényt keverek a vízbe, és az örvénybe engedem a tojást. Amikor megáll a tojás, szépen utoléri és bevonja a fehérje. Akkor jó a tojásunk, ha kicsit megmozgatjuk a vizet, és az úszni kezd. Ekkor a fehérje összeáll, a sárgája pedig klassz folyós.
Egy szedőkanállal kihalásszuk a tojást. Ha csak később használom fel, akkor jeges vízbe engedem. Használat előtt pedig forró, sós vízbe mártom, és már tálalható is.