Csirkés-zöldséges pite
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 2 db tojás
- 12 dkg vaj
- 0,5 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- ízlés szerint só
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- ízlés szerint kakukkfű
- 3 db paradicsom
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 közepes cukkini
- 20 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.
2. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.
3. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Kalória:
620 kcal/adag
Tipp: Padlizsánt, sült paprikát, zellert is tehetünk a raguba.
Májpástétom tésztakéregben
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
0,5 dl víz
só
A töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 tojássárgája
3 dkg zsír
1 dl tejszín
só
bors
1 csokor petrezselyem
1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.
2. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az aprított hagymát, és üvegesre dinszteljük. Beletesszük a májat, és 10 perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tejszínt, botmixerrel lazán pürésítjük. Elkeverjük benne az aprított petrezselymet.
3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formát. A félliteres őzgerincforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk az oldalát is. Kikenjük vajjal, és megtöltjük a májkrémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a formát, megkenjük a tojássárgájával.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Kalóriatartalom
400 kcal/szelet 10 szeletnél
Spenótos–sajtos pitetorta
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
0,5 dl víz
só
A töltelékhez:
40 dkg fagyasztott, leveles spenót
30 dkg krém-fehérsajt
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
só
bors
3 ek. olaj
1 tojás sárgája
1. Elkészítjük a tésztát.
2. Serpenyőben forró olajban megpároljuk a spenótot, az aprított fokhagymát és az összemorzsolt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formánkat. A 20 cm-es, vajjal kikent tortaforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk belőle az oldalát is. Megtöltjük a spenótos krémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a tortát. A maradékból díszeket készítünk a tetejére, majd megkenjük tojássárgájával.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Kalóriatartalom
480 kcal/szelet 6 szeletnél
Tipp : Omlós tésztát készítsünk, és egy órán át pihentessük a hűtőben.
Jó étvágyat!
A receptek a Meglepetés Konyha és Rejtvény novemberi számában jelentek meg. Még több izgalmas cikk a tartalomból:
Ünnepi menüsorok |