Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 10 dkg búza liszt
- 6 dkg rétes liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. sütőpor
A krémhez:
- 15 dkg mascarpone sajt
- 15 dkg tehén túró
- 5 db körte
- 3 ek. tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 csomag színtelen tortazselé
- 2 ek. porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- baracklekvár a piskóta megkenéséhez és a krém ízesítéséhez
Elkészítés:
Mérjük ki a lisztet, szitáljuk át, keverjük hozzá a sütőport és a réteslisztet. Válaszuk ketté a tojásokat, adjuk a fehérjéhez a porcukrot, és verjük kemény habbá. Kanalazzuk a sárgájához a vaníliakivonatot, és alaposan keverjük össze. Öntsük a keményre felvert fehérjéhez, nagy mozdulattal keverjük össze, és adagoljuk hozzá a két részletben a sütőporos lisztet. Dolgozzuk sima állagúra, osszuk el két kivajazott és lisztezett, 24 cm-es tortaformába. Süssük 180 fokon 20 perc alatt készre. Sütés után hagyjuk kihűlni.
Ha nincs két formánk akkor egymás után süssük meg, addig a piskótaalap másik felét rakjuk hűtőbe.
Kezdjük a krém elkészítésével. Hámozzunk meg 4 körtét, reszeljük bele egy keverőtálba, és a keletkezett levet öntsük le róla. keverjük hozzá a mascarpone sajtot, túrót, tejfölt, porcukrot és a vaníliakivonatot. Oldjuk fel a tortazselét 2 dl vízben, és forraljuk 1 percig magas lángon, majd kevergetve hűtsük langyosra. Amíg várunk, verjük kemény habbá magas fokozaton a tejszínt, adjuk hozzá a már langyosra hűlt és még folyós tortazselét, és kavarjuk alaposan össze. Keverjük a körtés túrókrémhez a tortazselés tejszínhabot. Ezzel el is készült a töltelék. Hűthetjük felhasználásig.
Hogyan lehet összerakni a sütit? Tudd meg a GatroBertollini blogról!