Korianderes sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók (2–4 adag):
- ízlés szerint só
- 1 csokor friss, finomra aprított korianderzöld
- 30 dkg megmosott, átválogatott sárgaborsó
- fél lime leve
- 8 dl leszűrt zöldség alaplé
- 1 teáskanál currypor
- frissen őrölt bors
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej megtisztított vöröshagyma
- 2–4 evőkanál chiliolaj
Elkészítés
1. A sárgaborsót, a húslevest, az egészben hagyott vöröshagymát és a héjas fokhagymagerezdeket beletesszük egy lábasba. Sózzuk-borsozzuk, és hozzákeverjük a curryport, majd az egészet 1–1,5 óra alatt puhára, de nem pépesre főzzük. (Kuktában kb. 30 perc alatt megfő.)
2. A hagymát és fokhagymát eltávolítjuk, aztán szűrőkanállal egy tálba kivesszük a megfőtt sárgaborsó felét. A többit robotgéppel simára pürésítjük, majd összekeverjük az egészben hagyott borsóval.
3. A főzeléket ízesítjük zöldcitrom-lével, korianderzölddel, a tetejére pedig csiliolajat locsolunk.
Tipp:
Csiliolaj már a legtöbb delikátüzletben kapható, de magunk is elkészíthetjük: kb. 1 dl olívaolajat felhevítünk, majd ráöntjük 1 evőkanál csilipehelyre. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.