nlc.hu
Gasztro
Melengető zöldséges levesek a fázósabb napokra

Melengető zöldséges levesek a fázósabb napokra

Közeleg a tél, mind inkább vágyunk a melengető italokra, ételekre, levesekre. Forrócsokizni nem lehet minden délben, így ajánlunk nektek két szuper levest, amikkel könnyen átvészelhetőek a hideg napok.

Citromos raguleves

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 1 karalábé
  • ízlés szerint tárkony
  • 35 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 citrom
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 szál petrezselyem
  • 3 sárgarépa
  • frissen őrölt bors
  • 3 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg csirkemellfilé
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.

Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.

Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.

 

Babkrémleves ropogós szalonnával

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 1,5 l alaplé
  • 1 dl natúr joghurt
  • fél citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 babérlevél
  • frissen őrölt bors
  • 3 ek olaj
  • 4 szelet bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 80 dkg (konzerv vagy mirelit)) fehér bab
Kategórialeves
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 

A fazekat lángra tesszük és melegíteni kezdjük, majd belerakjuk az olajat és beleszórjuk a felvágott hagymát. Üvegesre pároljuk és ezt követően beletesszük a fehér babot. Felöntjük alaplével (vagy vízzel), belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet és puhára főzzük a babot. Ha nehezen fő, pótoljuk az alaplét/vizet.

A babérlevelet kivesszük, majd a levest leturmixoljuk. Citrom levével és joghurttal savanyítjuk, sózzuk-borsozzuk. Alaplé hozzáadásával állíthatjuk be a sűrűségét.

A szalonnát serpenyőben közepes láng felett pirosra sütjük és a levessel tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top