nlc.hu
Gasztro
Gasztronómiai okokból halhatnak ki halfajok

Gasztronómiai okokból halhatnak ki halfajok

Új halfajok kerültek fel a legveszélyeztetettebbek listájára.

Gasztronómiai okokból kipusztulás fenyegeti a keleti kék úszójú tonhalat, az amerikai angolnát, a kínai gömbhalat és a kínai kobrát – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely hétfőn közzétette a fajok aktualizált veszélyeztetettségi listáját – írja a hirado.hu.

A svájci székhelyű szervezet szerint a vörös könyv “kihalás fenyegette” kategóriájába újonnan felkerült halfajok létét leginkább a japán piacot megcélzó halászat túlzásba vitele veszélyezteti. A tonhal például a szusi népszerű hozzávalója, ezért Japán a világ legnagyobb tonhalfogyasztója. Az angolna és a kínai gömbhal is ínyencfalat a szigetországban, míg a kínai kobrát leginkább Hongkongban kedvelik.

A kínai gömbhal (Takifugu chinensis) állománya az utóbbi 40 évben 99,99 százalékkal csökkent, ezért a szervezet a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolta. A szasimiként fogyasztott Takifugu chinensis egyike a világ talán legmérgezőbb hala, a fugu azon négy alfajának, amelyet a legnagyobb becsben tartanak a japán ínyencek.

Bár a keleti, vagyis csendes-óceáni kék úszójú tonhal (Thunnus orientalis) esetében az IUCN korábban nem fejezte ki aggodalmát, most a kihalással fenyegetett fajok listáján a sebezhető (azaz a legenyhébben veszélyben forgó) fokozatba sorolták. A szervezet szerint a faj populációja 19-33 százalékkal csökkent az utóbbi 22 évben.

Az amerikai angolnát (Anguilla rostrata) a szervezet a veszélyeztetett (vagyis a közepesen fenyegetett), második kategóriába sorolta. A faj egyedszámának csökkenése az élőhely elvesztése, a klímaváltozás és a túlhalászat számlájára írható.

A kínai kobra állománya húsz év alatt 30-50 százalékkal zsugorodott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top