Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 2 babérlevél
- 20 dkg lencse
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 ek. balzsamecet
- 1,5 cm reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 4 cékla
- 2 gránátalma
Elkészítés:
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).
Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük, és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk, és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk, és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.