Királyrákos quiche
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- kevés (5 cl) víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- ízlés szerint só
- 5 dkg füstölt sajt
- 3 (sárga, piros és zöld) kaliforniai paprika
- 3 ek. olívaolaj
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db közepes vöröshagyma
- 3 tojás
- 175 g 20%-os tejföl
- 10 dkg garnélarák
Elkészítés
Tésztát készítünk a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.
Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk méretre a tésztát, és igazítsuk a formába. Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza.
Süssük 10 percet 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.
Pirítsuk az olajon a paprikát 5 percig, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és reszeljük bele a fokhagymát, és pároljuk még 5 percet. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat, és pároljuk az egészet készre 2 perc alatt.
Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt paprikát, dolgozzuk alaposan össze, és öntsük az elősütött tésztára.
Süssük készre 35 perc alatt 175 fokon.
Baconos-csirkés quiche, prosciutto crudo sonkával
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- kevés (5 cl) víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- ízlés szerint só
- 175 g 20%-os tejföl
- 3 tojás
- 5 dkg csíkokra vágott bacon
- ízlés szerint bors
- 2 ek. olívaolaj
- 20 dkg apró kockákra vágott csirkemell
- 6 szelet felezett és feltekert prosciutto crudo sonka
- 5 dkg trappista sajt
Elkészítés
Készítünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percig.
Vajazzunk ki egy 12 darabos muffinformát, nyújtsuk vékonyra a tésztát, és 8 centi átmérőjű kiszúróval szaggassunk ki belőle 12 tésztakorongot, majd tegyük őket a formába. (Én egy nagy bögrét használtam a szaggatáshoz.) Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza. Süssük 10 percet 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.
Pirítsuk meg a baconszalonnát az olajon, adjuk hozzá a csirkemellet és pirítsuk készre pár perc alatt. Ízesítsük sóval, borssal és rakjuk félre hűlni. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, keverjük bele a tejfölt, a reszelt sajtot és kihűlt baconos csirkét. Osszuk el a 12 darab elősütött tésztakosárba, és mindegyikbe nyomjunk egy fél szelet feltekert sonkát.
Süssük készre 175 fokon 35 perc alatt.
Spenótos-parmezános quiche
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- kevés (5 cl) víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- ízlés szerint só
- 250 g 20%-os tejföl
- 3 db tojás
- ízlés szerint bors
- 8-10 dkg parmezán
- 15 dkg gomba
- 5 dkg spenótlevél
Elkészítés
Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, kis só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán, és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.
Vajazzunk ki egy közepes kenyérsütő formát, nyújtsuk méretre a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk rá, hogy a tészta kissé hajoljon rá a forma szélére, hogy sütés közben ne dőljön vissza.
Süssük 10 percet 175 fokos sütőben. Majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg, és rakjuk félre.
Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a megmosott spenót felét, a felszeletelt gombát, a tejfölt, a lereszelt parmezánsajt felét és keverjük alaposan össze. Öntsük az elősütött tésztába, szórjuk a tetejére a maradék spenótot, reszeljünk rá parmezánt, és 175 fokon süssük készre 35 perc alatt.
Rostás Róbert Gastrobertollini néven főz és ír a Cafeblogon, miközben civilben az irodaházunk kávézójában főz jobbnál jobb ebédeket a dolgozóknak. Ha tetszettek a süteményei, nézd meg, miket tud pizzatésztából! Még több remek recept a blogjáról! |