Húsragus-sütőtökös pite
Hozzávalók a tésztához:
- csipetnyi só
- a tészta megkenéséhez 1 tojás
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl natúr joghurt
- 30 dkg finomliszt
Hozzávalók a feltéthez:
- ízlés szerint só
- 25 dkg darált marhahús
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
- a pirításhoz olívaolaj
- friss petrezselyemzöld
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg sütőtök
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a joghurttal, megsózzuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és összegyúrjuk a tésztát. (Ha esetleg nem gyúrható, kevés hideg vizet adjunk hozzá.) Ha összeállt, minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
A raguhoz az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az őrölt fahéjat. Lefedve 30 percig pároljuk a húst, majd beletesszük a sűrített paradicsomot, további 30 percig pároljuk, és ha szükséges, időnként kevés vizet öntünk alá.
A hámozott tököt felkockázzuk, elkeverjük a raguban, és 10 percig együtt főzzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát kerek lapnak kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egyenletesen rászedjük a ragut, visszahajtjuk a tészta széleit, megkenjük a felvert tojással, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor frissen vágott petrezselymet (esetleg snidlinget) szórunk rá.
380 kcal
36 g szénhidrát/szelet 8 szeletnél
Rántott sütőtök
Hozzávalók:
- a panírozáshoz liszt
- ízlés szerint só
- 2 db tojás
- a sütéshez olaj
- frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg rizs
- a panírozáshoz zsemlemorzsa
- 80 dkg sütőtök
Elkészítés
A tököt meghámozzuk, 3 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát. Hagyományos módon panírozzuk: először lisztben, majd felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.
540 kcal
105 g szénhidrát/adag
Sütőtökös nudli szalonnával, zsályával
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- ízlés szerint só
- 1 db tojás
- 20 dkg bacon
- frissen őrölt bors
- 1 kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
- 50 dkg sütőtök
Elkészítés
Feldaraboljuk, majd alufóliával lefedve megsütjük a tököt.
Ha teljesen kihűlt, villával összetörjük, szűrőtálba tesszük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Elkeverjük egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, és lisztes kézzel, lisztezett felületen hosszúkás, kövérkés nudlikat formázunk a tésztából. Forró vízben, több adagban kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük.
A felkockázott bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük. Az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a zsályaleveleket, és éppen csak annyira pirítjuk, hogy átvegye a szalonnazsír a zsályaaromát.
A nudlikat meglocsoljuk a zsályás szalonnával, zsírral megcsepegtetjük, és azonnal tálaljuk.
850 kcal
115 g szénhidrát/adag
A receptek a Meglepetés magazinban jelentek meg. Érdekességek az aktuális szám tartalmából:
|