Tavaly már kétszer annyi külföldi paprikát hoztak be az országba, mint amennyit exportáltak – mondta a Magyar Nemzetnek a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke, aki elárulta azt is, hogy a hazai módszerek miatt 30-40 százalékkal drágábban tudnak csak paprikaőrleményt előállítani. Például azért, mert míg máshol napon szárítják a termést, nálunk gázzal.
Németh József szerint az ágazatnak néhány száz millió forintra lenne szüksége a fennmaradáshoz. Javaslataikkal a kormányt is keresték, de választ még nem kaptak.
Az már nem is új tapasztalat, hogy a bolti paprikák sokszor csak részben magyar származásúak, leggyakrabban vajdasági szerb és spanyol őrleménnyel keverik a hazait, és aki igazán jót akar, az boltit már nem is nagyon vásárol, hanem őstermelőknél, kistermelőknél próbálkozik. Így abban nincs vita, hogy változásra volna szükség.