Gasztro

Vége lehet a magyar fűszerpaprika-termelésnek

Változásra lenne szükség, mondják a termelők.

Tavaly már kétszer annyi külföldi paprikát hoztak be az országba, mint amennyit exportáltak – mondta a Magyar Nemzetnek a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke, aki elárulta azt is, hogy a hazai módszerek miatt 30-40 százalékkal drágábban tudnak csak paprikaőrleményt előállítani. Például azért, mert míg máshol napon szárítják a termést, nálunk gázzal.

Németh József szerint az ágazatnak néhány száz millió forintra lenne szüksége a fennmaradáshoz. Javaslataikkal a kormányt is keresték, de választ még nem kaptak.

Az már nem is új tapasztalat, hogy a bolti paprikák sokszor csak részben magyar származásúak, leggyakrabban vajdasági szerb és spanyol őrleménnyel keverik a hazait, és aki igazán jót akar, az boltit már nem is nagyon vásárol, hanem őstermelőknél, kistermelőknél próbálkozik. Így abban nincs vita, hogy változásra volna szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top