Szombaton lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet – közölte a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda kedden. A kötelezően előírt információkat – mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő – jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 mm-nél.
Allergiát okozó összetevők
A rendelet tartalmaz egy listát az allergiát okozó összetevőkről és alkotóanyagokról, amelyeket az élelmiszer összetevőinek felsorolásánál az adott anyag rendeletben szereplő egyértelmű megjelölésével kell feltüntetni. Ezeket az összetevőket olyan szedéssel – betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely egyértelműen elkülöníti őket a többi összetevőtől. Ily módon akarják elérni, hogy az élelmiszer-allergiában szenvedő fogyasztók megfelelő tájékoztatásban részesüljenek.
Húsok és halak
A fagyasztott húsnál vagy hús- és halkészítményeknél a termék első fagyasztási időpontját is meg kell adni. Mindazon húskészítményeken és halászati termékeken, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy teljes darab húsból vagy halból állnak, de valójában több darabból – törmelékhúsból – készültek, a gyártóknak fel kell tüntetniük a “darabokból formázott hús”, valamint a “darabokból formázott hal” megjelölést. A fentieken túl az eddig csak a marhahúsnál kötelező eredet-megjelölést 2015. április 1-jétől kiterjesztik a sertés-, juh-, kecske- és baromfihúsra is.
Nem maradhat le a tápérték
2016. december 13-ától minden előrecsomagolt élelmiszeren szerepelnie kell a tápértékjelölésnek, amelynek legalább a termék energia-, zsír- és telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmáról tájékoztatást kell adnia.