46-féle, hazai boltokban kapható fűszerpaprika-őrleményt ellenőriztek, és 11-nél találtak kifogásolnivalót, a magyar fűszerpaprikák kimagaslóan teljesítettek a termékteszten – közölték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.
A fűszerpaprika-őrlemények 48 százalékban kevert eredetűek voltak, Magyarországról és más uniós országból származtak, 39 százalékuk magyar volt, 9 százalékuk harmadik országokból, Peruból és Kínából, 2 százalékuk pedig uniós tagállamból származott. Egy terméken hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, emiatt a gyártóval szemben eljárás indult.
A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.
A hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46-nál elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összeshamu-, a savban oldhatatlan hamu- és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát. Valamennyinél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is. A szakemberek végül a vizsgált termékek csaknem negyedénél, 11-nél találtak kifogásolnivalót, ezekben az esetekben hatósági eljárást indítottak.
Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján mintegy 1,6 millió forint lesz.