Svéd húsgolyók áfonyával, barnamártással és főtt burgonyával
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- só
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- bors
- 450 g darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 1-2 ek. mustár
- szerecsendió
- 100 g zsemlemorzsa
Hozzávalók a mártáshoz:
- só
- bors
- 1 cs. petrezselyem
- 100 g vaj
- 2,5 dl tejszín
- 2-3 ek. szójaszósz
- 100 g búzaliszt
- 4 dl alaplé
Hozzávalók a burgonyához:
- só
- bors
- 1 cs. petrezselyem
- 7 közepes burgonya
Hozzávalók a vörös áfonyás szószhoz:
- 100 g aszalt vörös áfonya
- 1,5 dl almalé
- 2 dl vörös áfonyalekvár
Elkészítés
1. A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, majd vaj és olaj keverékén kisütjük.
2. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk 1-1,5 percig. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.
3. A vörös áfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk.
4. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.