Sonkás rakott karfiol
Hozzávalók:
- 600 g karfiolrózsa
- 200 g főtt füstölt sonka
- 100 g rizs
- 4 dl tejföl
- 2 db tojás
- 60 g vaj
- 100 g trappista sajt
- 50 g zsemlemorzsa
- só, őrölt bors
Elkészítése:
A megtisztított, alaposan megmosott karfiolt rózsáira szedjük, a sonkát finomra vágjuk, vagy ledaráljuk. Enyhén sós vízben a karfiolt puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a rizst két deciliter hideg vízben lassú tűzön megfőzzük, kihűtjük, és a sonkával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a fele mennyiségű karfiolt elterítjük benne, majd rátesszük a rizses tölteléket. A tojásokat felverjük, a tejföllel simára keverjük, enyhén sózzuk, és a töltelékre öntjük, majd befedjük a maradék karfiollal, és reszelt sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.