Ketreces körte
Nagyon finom, laktató, akár az ünnepi menü megkoronázására is kiváló. Ráadásul nem bonyolult, a körtét előre megfőzhetjük, ebben az esetben az adott napon csak be kell tekernünk a tésztával és megsütni.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes körte
- 1 tekercs (kb. 250 g) leveles tészta
- 2 dl száraz fehérbor
- fahéj
- néhány szem szegfűszeg
- 2 ek. nádcukor
- fél citrom
- 1 tojás
- 5 dkg porcukor
Elkészítés:
- A körtéket hámozzuk meg.
- Öntsük a bort 2 dl vízzel egy akkora edénybe, amelyben úgy elfér majd a négy körte, hogy el is lepi a folyadék. Adjuk a borhoz a nádcukrot, keverjük el. Dobjuk bele a fahéjat és a szegfűszeget, majd helyezzük el a körtéket és a fél citromot is az edényben. Főzzük a gyümölcsöt kb. 15 percig, majd hűtsük ki, és szárítsuk meg.
- Tekerjük ki a leveles tésztát, és szórjuk meg a felületét egy szűrő segítségével egyenletesen porcukorral (nem kell vastagon).
- Vágjuk a tésztát másfél centi széles és a lehető leghosszabb csíkokra,…
- …és tekerjük körbe velük a körtéket (a porcukros felük legyen belül).
- Kenjük le a becsomagolt körtéket felvert tojás felével.
- Helyezzük tepsire a gyümölcsöket, süssük őket 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd újra kenjük le a tojással, és adjunk nekik még 10 percet, hogy szép pirosra süljenek.
A visszamaradt fűszeres borból készíthetünk sodót a körték mellé: 4 tojássárgát keverjünk el a már nem forró borral, és addig melegítsük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, mert akkor összeugrik a tojás.
De mi az a Bundás kóla? Tudd meg a Mai Móni blogról!