Eszterházy rostélyos
Hozzávalók:
- 30 g liszt
- mustár
- 1 db citrom
- 150 g fehérrépa
- 50 g vaj
- petrezselyemzöld
- 150 g sárgarépa
- babérlevél
- őrölt bors
- 2 dl száraz fehérbor
- 150 g vöröshagyma
- 3 dl tejföl
- só
- cukor
- 80 dkg rostélyos
Elkészítés
A szeleteket kiveregetjük, sózzuk, és lisztbe mártva a felolvasztott zsírban mindkét oldalukat elősütjük. Az elősütött húsokat lábasba tesszük.
A visszamaradó zsírba kevés lisztet szórunk, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagyma felét. Tovább pirítjuk, csontlével vagy vízzel és a fehérborral felengedjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, és a rostélyos szeletekre öntjük. Fedővel letakarjuk, és pároljuk. Ha szükséges, párolás közben a folyadékot pótoljuk.
Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékony metéltre, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zöldséget, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és kevés vizet hozzáadva félig megpároljuk.
Ha félig megpuhult a hús, a párolóléből keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, és az egészet hozzáadjuk. A félig párolt zöldséget ízesítjük citromlével, cukorral, mustárral, ha szükséges, sóval, őrölt borssal, és a rostélyost készre pároljuk. A mártásnak kissé savanykásnak, pikánsnak kell lennie.
Köretként petrezselymes burgonyát adhatunk külön edényben. Tálaláskor a tál aljára elhelyezzük a szeleteket, a tetejére halmozzuk a zöldséget, tejföllel és zöldpetrezselyemmel díszítjük.