nlc.hu
Gasztro
Hiány lehet a mézből

Hiány lehet a mézből

60 százalékos terméskiesésre számítanak az akácméztermelők és -forgalmazók a tavalyi szélsőséges időjárás miatt – írja a Magyar Nemzet Online.

Egy évben átlagosan 20 kilogramm akácmézet termel egy méhcsalád, 2014-ben azonban csupán 8 kilogramm lett a termés. Az ágazat dolgozói szerint tavaszra akár mézhiány is kialakulhat.

Tavaly év elején még jó méztermést vártak a termelők, de a tavaszi fagyok, majd a májusi esős és az azt követő száraz június miatt a méhcsaládok a szokásos mennyiségnek csak a harmadát tudták előállítani. “Mind a lenti akác, mind a fenti akác alkalmával nagyon szélsőséges és rossz időjárás volt, úgyhogy nagyon gyönge lett az idei akácméztermésünk, és sajnos ez folytatódott az év hátralévő részében is. Mind a fajtamézek, mind a napraforgóméz tekintetében virágzás alkalmával nagyon rossz, szélsőséges időjárás volt, ami nagyon kevés méztermést eredményezett” – mondta el az mno.hu-nak Pongrácz Attila, az Ambrózy Báró Méhész és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

A termelők és a forgalmazók a lehetséges hiány ellenére sem tudnak árat emelni, mert akkor a vásárlók inkább a rosszabb minőségű kínai mézet vennék. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top