1. Fények.
Legjobb a természetes fény. Húzzuk el a függönyt, és fotózzunk az ablak mellett, vagy lépjünk ki az erkélyre, teraszra, és kattintsunk ott. A tűző nap nem jó, keressünk árnyékot, félárnyékot, vagy ha nincs, álljunk mi a fény útjába!
2. Figyeljünk a környezetre és a háttérre!
Tegyük el a felesleges tárgyakat a környezetből, vagy vigyük odébb 5 centivel a fotóalanyt. Nincs dühítőbb, mint amikor észrevesszük a képek válogatásánál, hogy az összes képbe belelóg valami oda nem illő, pl. konnektor, egy nejlonszatyor és társai.
3. Nagyon fontos a háttér színe is.
Ne lepődjünk meg, ha élénk színű a fal, és sehogy sem lesz gusztusos a képen az étel. Egy fehér karton csodákra képes! Támasszuk az étel mellé, hogy fehér felületről verődjön rá vissza fény.
4. Az ételek frissen a legszebbek.
De azért a felcsapó gőz ne homályosítsa el az objektívet!
5. Mennyiségek. Egyrészről a sok jó.
Általános tapasztalat, hogy a sok néz ki jól. Szeleteljük fel a tepsiben a sütit, emeljünk ki egyet belőle, vagy az egészet halmozzuk fel toronyba. A hatás nem marad el!
6. Másrészről itt is igaz, hogy a kevesebb néha több.
Nézzük az ételek “kiegészítőit”. Profi gasztrobloggereknek érdemes beszerezni sokféle tányért. Kicsit, nagyot, laposat, mélyet, oválisat, egyszóval mindenfélét. Először főleg fehéret, mert azon minden jól mutat. Tegyük egy tálra a modellt, egészítsük ki egy kanállal, a tányér mellé próbáljunk oda egy konyharuhát, és kezdődhet a játék! Vagy magunk is készíthetünk tálalóalkalmatosságokat!
7. Mindig jó, ha kéznél van: a már korábban említett fehér karton.
Alapnak és háttérnek is remekül bevethető. Süteményeknél a sütőpapír tökéletes háttér és kiegészítő. E mellé az egyik alapanyag (citromkarika, egy szem meggy, egy szelet alma, egy fahéj rudacska) tökéletes díszítőelem lehet. Egy apró zöld levélke (petrezselyem, zeller, mentalevél) vagy egy szál virág pedig a legunalmasabb képet is feldobja.
8. A szép zöldségek, gyümölcsök
Ha egy teljes receptet tervezünk megosztani, az alapanyagokat is érdemes lencsevégre kapni, és jó, ha fázisfotók is készülnek. Az olvasóknak segít átlátni, hogy belevágjon-e egyáltalán a sütés-főzésbe.
9. Perspektívák
Nagyon jól mutatnak a felülről készített képek. Tipp: tegyük le nyugodtan a földre egy tálcára a modellt, hogy ne kelljen létrára állnunk, csak a fényt ne takarjuk ki!
10.Gyűrődik a terítő? Ne állj neki kivasalni!
Nem attól lesz jó egy kép, hogy ropogósra vasaltuk a terítőt, és minden morzsát elsöpörtünk! Egyrészt félő, hogy elmegy a kedvünk a fotózástól, ha túl sokat kell készülődni előtte (feleslegesen), másrészt sokkal hitelesebb, ha látszik, hogy valódi étel van a képen, mögötte valódi munkával.
11. Utómunkálatok: legyen éles és egyenes a kép.
Sok-sok ingyenesen letölthető szoftver van, nagyon egyszerűen használhatók (pl. Picasa, IrfanView, Pixlr), és csodákat lehet velük művelni. Ne kössük az ebet a karóhoz. Csak azért mert lefotóztunk valamit, nem kell mindenáron megosztanunk másokkal. Ha olyan a helyzet, lássuk be, hogy biztos nem sokan akarnak olyasmit elkészíteni, ami nem néz ki jól.
12. Manipulálj a mobilodon!
Mindenféle ingyenes applikációk szűrőivel már a telefonunkon is speciális effekteket alkalmazhatunk (pl: Instagram, ABM Photo App, Typic, Insta collage, VSCO Cam, Hipstamatic, Litely, Snapseed). Azért érdemes itt is az arany középútnál maradni, mert a túleffektelt képek valószerűtlenül hatnak.
+1. Mindig készítsünk fekvő formátumú képet IS. A számítógépek képernyőin az mutat jól!
Mindenkinek vidám főzőcskézést kívánok, és ne feledjük, hogy a jókedvvel elkészített ételekről a szívesen lőtt fotók lesznek a legjobbak!