Pusztapörkölt
Hozzávalók:
- 600 g marha lábszár
- 100 g sertészsír
- 150 g vöröshagyma
- 600 g burgonya
- 100 g paprika
- 100 g paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, fűszerpaprika, őrölt köménymag
A megmosott húst 1,5 x 1,5 cm-es kockára, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A felolvasztott zsírban a vöröshagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, a fűszerpaprikát, elkeverjük, és kevés vízzel vagy csontlével felengedjük, és a tűzre visszahelyezve ismét zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, sózzuk, és kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott burgonyát, a szeletekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, és készre pároljuk. Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk, utána ízesítjük. Tálaláskor a tetejére karikára vágott zöldpaprikát teszünk. Friss salátát és apróra vágott erős paprikát adhatunk hozzá. Ha csípősen szeretjük az ételeket, az erős paprikát bele is főzhetjük.