Túrós golyócskák
Hozzávalók:
- 125 g puha vaj
- 125 g cukor
- 4 tojás
- reszelt citromhéj ízlés szerint
- 500 g túró
- fél bögre tej
- 1 csomag sütőpor
- 500 g liszt
- olaj a golyócskák sütéséhez
Elkészítés:
1. A cukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. Addig dolgozzuk, ameddig szép krémes masszát nem kapunk. Ezután belekeverhetjük a reszelt citromhéjat.
2. Egy másik edényben a túrót és a tejet krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukros-vajas-tojásos krémhez. A sütőport összekeverjük a liszttel, és kisebb adagokban a masszához adjuk, míg a végén csomómentes tésztát kapunk.
3. Felforrósítjuk az olajat, és két evőkanál segítségével kis golyókat formálunk a tésztából, amiknek 6-8 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kész fánkokat lecsöpögtetjük, és kristálycukorban vagy porcukorban megforgatjuk.
Farsangi almás finomság
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 125 ml tej
- 1 evőkanál vaj
- 4 nagyobb, savanykás alma
- 2 ek. cukor
- 2 ek. citromlé
- 4 ek. kristálycukor vagy porcukor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét és a sárgáját. A tojássárgáját, a tejet és a lisztet sima tésztává dolgozzuk. Megolvasztjuk a vajat, a masszához adjuk, és 15 percet pihentetjük.
2. Meghámozzuk az almákat, kimagozzuk őket, nagyobb cikkekre daraboljuk. Megcukrozzuk, leöntjük a citromlével, és negyed órát állni hagyjuk.
3. A tojásfehérjét felverjük és a tésztához keverjük.
4. Az olajat felhevítjük, az almaszeleteket a tésztába mártjuk, kicsit lecsöpögtetjük, és a forró olajban aranybarnára sütjük. Ízlés szerint megszórjuk porcukorral vagy kristálycukorral.
Még több farsangi fánkrecept:
- Farsangi fánkok, amik nem hizlalnak
- Szuper finom az ekler fánk is
- Tudtad, hogy sütőben is süthetsz farsangi fánkot?
- Receptek kezdő fánksütőknek is
Ha farsangi maszkot készítenél, olvasd el ezt a cikket!
Így csinálják a farsangi fánkot a sülysápi Barátság Nyugdíjas Klub tagjai!