A kreolszirup, minden forralt bor alapja
• 1,5 l víz
• 40 dkg cukor
• 1 cs szegfűszeg
• 3 ek szegfűbors
• 5 szem csillagánizs
• 4 szál fahéjrúd
• 1 db narancs leve és lehámozott héja
• 1 citrom lehámozott héja
Rakjuk fazékba a fűszereket és mérjük rá a vizet. Tegyük a tűzre, és forrás után közepes lángon főzzük tovább. Közben hozzáadjuk a citrom és a narancs vékonyan lehámozott héját. Innentől nincs más dolgunk, mint 1 órán át főzni. Az édes szirup leszűrve, hűtés nélkül 1 évig eláll.
A tökéletes forralt bor receptje
• 0,7 l száraz vörösbor
• 0,3 liter víz
• 2 dl kreolszirup
Melegítsd a bort a vízzel 80-90 fokosra, hogy az alkoholtartalma megmaradjon. Húzd le a tűzről, és mérd hozzá a szirupot. Keverd össze és fogyaszd egészséggel!
Virslis falatka
• 270 g leveles tészta (előre elkészített, de bolti leveles tésztával is csalhatunk)
• 2 ek mustár
• 5 dkg füstölt sajt
• 5 db natúr vagy ízesített juhbeles virsli
• 1 db felvert tojás a kenéshez
• liszt
Lisztezzük meg a deszkát és hajtogassuk ki a leveles tésztát. Kenjük meg a mustárral, reszeljük rá a sajt felét és a középénél széltében vágjuk ketté.
Helyezzük el a virsliket a megosztott tésztalapok közepére és külön-külön csavarjuk fel őket. Tetejüket kenjük meg felvert tojással, és reszeljünk rá a maradék sajtból. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.