Königsbergi húsgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg vegyes darált hús
- 1 száraz zsemle
- 5 dkg csemegeszalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dkg szardellafilé
- 1 tojás
- só, fehér bors, fekete bors, babérlevél
A mártáshoz:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 2 ek. kapribogyó
- 1/2 citrom leve
- 1/2 kávéskanál mustár
- 1 tojássárgája
- só, cukor, fehér bors
A darált húshoz hozzáadjuk a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét, az apró kockákra vágott szalonnát és hagymát, a szardellafilét és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk. Másfél liter vízbe beleteszünk egy fej félbevágott hagymát, borsot, sót, babérlevelet. A fűszeres levet felforraljuk, és kb. 20 perc alatt kifőzzük benne a húsmasszából készített kb. 4 cm-es gombócokat. A megfőtt gombócokat leszűrjük, és melegen tartjuk. A főzőlevet félretesszük. A mártáshoz a felhevített vajon a lisztet kissé megfuttatjuk, felöntjük fél liter átszűrt főzőlével, kaprival, citromlével, mustárral ízesítjük, felforraljuk. A tojássárgáját egy csészében elkeverjük egy kis mártással, majd az egészet a mártáshoz adjuk. Cukorral, sóval, borssal ízesítjük, esetleg még egy kis citromlevet teszünk bele, és már nem forraljuk, csak melegítjük. A gombócokat a forró mártásba tesszük és átmelegítjük.