1. Nduja
Calabria az olasz csili otthona. Ezzel ízesítik azt a kenhető kolbászkrémet, ami kenyérrel is fogyasztható, de pizzára és tésztaételekhez is használják a helyiek.
2. Lilahagyma-fagylalt
Tropea városában él Tonino, aki 60 éve készíti és árulja fagylaltjait. Mára 100 ízből áll repertoárja. Lilahagyma-fagyit például csak itt ehetsz egész Olaszországban.
3. Pepperoncino
A híres calabriai csípős paprika Scalea tartományból. A csípős tésztaételek nélkülözhetetlen hozzávalója.
4. Limoncello
Csakis Capri szigetéről. A helyi termesztésű, illóolajokkal teli citromoknak csak a héját használják fel. Egy hétig áztatják az alkoholban, hogy aztán naponta 8 ezer palack készüljön ebből a különleges nedűből. Fogyasztása a helyiek szerint szobahőmérsékleten ajánlott.
5. Rumbaba, San Marzano paradicsom, fagotto
Ezek már Nápoly különlegességei a vaddisznószalámi és a legősibb nápolyi pizza, a Pizza Fritta mellett, amit két nővér minden szombat délután megsüt a város központjában. Itt található a pizzák temploma, a Pizzeria da Michele. Természetesen itt is a világ leghíresebb pizzalisztjéből, a caputóból készül a két leghíresebb pizza, a Margherita és a Marinara. (Remek pizzatészta-receptünket itt találjátok.)
És végül jöjjön egy eredeti nápolyi recept, amit otthon is elkészíthetünk:
Parmezános padlizsán
A padlizsán végeit levágjuk, meghámozzuk, kb. fél centi vastag, hosszú szeletekre vágjuk. Olajban aranybarnára sütjük. Egy sütőtál aljába paradicsomszószt teszünk, rá egy réteg padlizsán, rá parmezán, bors, sok friss bazsalikom, beborítjuk mozzarellával. Újra rétegezzük, a vége paradicsomszósz és parmezán legyen. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.