Marharagu petrezselymes gombóccal
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús, 5 cm-es darabokra vágva
- 2 evőkanál finomliszt
- 60 ml olívaolaj
- 2 közepes vöröshagyma (300 g) durvára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 közepes sárgarépa, durvára vágva
- 250 ml száraz vörösbor
- 2 ek. paradicsompüré
- 500 ml marhahúsleves
A petrezselymes gombóchoz:
- 150 g finomliszt, 2 kávéskanál sütőporral elkeverve
- 50 g vaj
- 1 tojás, felverve
- 20 g reszelt parmezán
- negyed csésze apróra vágott friss petrezselyem
- 50 g szárított paradicsom, apróra vágva
- 60 ml tej
Melegítsük elő a sütőt 180, a légkeveréses sütőt 160 fokra. Forgassuk bele a marhahúst a lisztbe, majd rázzuk le a felesleget. Az olaj felét melegítsük fel egy fazékban, adagonként süssük meg benne a marhahúst aranybarnára. Melegítsük fel a maradék olajat is, dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk hozzá a bort, és addig főzzük, amíg a lé háromnegyede elpárolog. A marhahúst tegyük vissza a fazékba, adjuk hozzá a paradicsompürét és a levest, utána forraljuk fel. Fedjük le, tegyük a sütőbe egy és háromnegyed órára.
Amíg sül a hús, készítsük el a petrezselymes gombócot. A petrezselymes gombóc elkészítéséhez a lisztet szórjuk egy közepes tálba, majd morzsoljuk bele a vajat. Keverjük hozzá a tojást, a sajtot, a petrezselymet, a paradicsomot, és annyi tejet, hogy könnyű, ragacsos tésztát kapjunk.
Vegyük ki sütőből a húst. Egy evőkanálnyi gombóchalmot rakjunk a ragu tetejére, egymástól kb. 2 cm-es távolságban. Süssük fedő nélkül tovább kb. 20 percig, amíg a gombócok megpirulnak. Ízlés szerint vinaigrette mártással meglocsolt, vegyes zöldsalátával tálaljuk.