Gyerekkorom emlékeiben élénken élnek a palacsintázós vasárnapok, amikor a bátyámmal irgalmatlan mennyiséget tudtunk betermelni. Aminek az lett a vége, hogy 12 éves koromra anyukám már nem volt hajlandó órákat tölteni a konyhában a palacsintáink miatt, így kénytelen voltam megtanulni én magam megsütni. Azóta is lelkesen sütöm, most már a saját gyerekeimnek. Választottam 15 receptet a cafebloggerek palacsintái közül, bögréset, édeset, sósat, egészségeset és fenéknövesztőt, amiket szívem szerint mind megsütnék egyszerre.
1. Bögrés francia palacsinta
Egy garantáltan egyszerű de nagyszerű bögrés recept, amit kipróbáltam és azóta sem ettem ennél finomabb palacsintatésztát. A híres magyar szakács, Rákóczi János hozta Magyarországra ennek a receptnek az elődjét, egyenesen Franciaországból.
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 2 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre tejszín
- fél bögre porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 tk. vaníliaaroma
- vaj a sütéshez
A recept folytatásáért kattints ide.
2. Kefíres bögrés palacsinta
A bögrés recepteknél maradva egy kuriózumot is hoztam. A kefírtől lágyabb, puhább és könnyedebb palacsintatésztát kaphatunk, mint a tejtől. Az íze egyáltalán nem lesz tőle sós, az állaga viszont annál különlegesebb. És mivel bögrés édesség, extra előnnyel indul.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 teáskanál só
- 2 kefirespohár forró víz
- 2 pohár kefir (175 g)
- 2 kefirespohár finomliszt
- 2 csipet szódabikarbóna
- 2 evőkanál cukor
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A recept folytatásáért kattints ide.
3. Amerikai palacsinta bögrésen
Az alapreceptek közül ma már nem hiányozhat az amerikai palacsinta receptje sem, ebből is a bögrés változatot hoztam, hogy minél egyszerűbben palacsintázhassunk. Ha ezt a receptet tudod, akkor szinte bármilyen amerikai palacsintát el tudsz készíteni.
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 1 és egy negyed bögre tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 1 tk. cukor
- 2 púpos ek. vaj vagy margarin
A recept folytatásáért kattints ide.
4. Zserbós palacsinta
Most, hogy már mindenki teljesen tisztában van a fenti receptek alapján azzal, hogyan kell sütni a tésztát, jöhetnek a legjobb töltelékek. Mint például a zserbós töltelék.
Hozzávalók a töltelékhez:
- sárgabaracklekvár
- darált dió
- porcukor
- étcsokoládé
A recept folytatásáért kattints ide.
5. Túró rudis palacsinta
A túró rudit mindenki szereti, aki pedig nem, az majd egyszer tuti megszereti. A legjobb persze a pöttyös, de igazából teljesen mindegy, csak csoki és édes túró legyen benne, onnantól kezdve már rossz nem lehet. Így van ez akkor is, ha palacsintába kerül.
Hozzávalók a túró rudis töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 dl habtejszín
- 2,5 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg étcsoki – lehet több is akár!
A recept folytatásáért kattints ide.
6. Almás-körtés palacsinta serpenyőben
Nem épp hagyományos recept, épp ezért rendkívül izgalmas. Nem kell dobálni a palacsintát és végtelenül jól variálható, szinte bármilyen gyümölccsel kiváló édesség lesz belőle.
Hozzávalók a gyümölcsös raguhoz:
- 2 kisebb alma
- 1 kisebb körte
- 5 dkg vaj
- 2 ek. nádcukor
- 3 cl bodzaszörp
- 1 tk. citromlé
- 1 tk. őrölt fahéj
A recept folytatásáért kattints ide.
7. Gluténmentes amerikai palacsinta erdei gyümölcsös öntettel
Nemcsak a serpenyőben készült palacsinta lesz zseniális desszert, ha nyakon öntjük gyümölcsraguval, hanem az amerikai palacsinta is szereti magán a gyümölcsös öntetet. Most épp ez a gluténmentes verzió az erdei gyümölcsöset.
Hozzávalók:
- 1,5 bögre darált mandula
- 1 tk. sütőpor
- 1/4 tk. só
- 2 tojás, enyhén felverve
- 1/2 bögre mandula tej
A recept folytatásáért kattints ide.
8. Tiganites, a görög palacsinta
Egészen idáig nem is gondoltam volna, hogy a görögöknél is bevett étel a palacsinta, ám most, hogy ez is napvilágra került, muszáj lesz kipróbálnom. Ha görög joghurtot kell hozzá enni, akkor nagyot már nem hibázhatunk vele.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- fél tk. só
- 1 csapott tk. őrölt fahéj
- 2 ek. finomítatlan nádcukor
- 2 nagy tojás
- 1 csésze görög joghurt
- 1 csésze hideg víz
- mazsola (opcionális)
- 1 ek. vaj + kevés olaj (hogy a vaj ne égjen meg)
A recept folytatásáért kattints ide.
9. Répapalacsinta, zöldfűszeres túróval
Ne hanyagoljuk el a sós palacsintákat sem, főleg akkor ne, ha ilyen egészséges variációt készíthetünk. A répa, mint fő összetevő már más süteményekben is visszaköszönt, most használjuk a palacsintasütéshez.
Hozzávalók:
- 1répa
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1/2 tk só
- 1/2 tk sütőpor
- 1 dl tej
- 1 db egész tojás
- 1 dl szódavíz, frissen őrölt bors és só
- ízlés szerint 1-1 mk. szárított oregánó és petrezselyem levél
A recept folytatásáért kattints ide.
10. Vietnami palacsinta
Egy igazi kuriózumot hagytam a végére: bahn xeo, a vietnami palacsinta rendhagyó és kifejezetten ínyenceknek való. A húsos, zöldséges töltelék olyan bőséges, hogy simán lehet belőle egy teljes értékű főétel.
Hozzávalók (4 személyre):
- 12 dkg rizsliszt
- 1,5 dl-1,5 dl kókusztej és víz
- 1 kk őrölt kurkuma
- 1/2 mk só
- 1-2 szál újhagyma felkarikázva
- olaj a sütéshez
A recept folytatásáért kattints ide.