Gasztro

Profiterol – nem is gondolnád, milyen egyszerű!

Sokan gondolják úgy – én is közéjük tartoztam –, hogy az égetett tészta készítése valami csúcs nehéz dolog. Hát nem! Semmivel sem nehezebb, mint egy piskóta, és még gyorsan el is készül. Ráadásul szép… nagyon szép.

A recept egyszerű, állítom, egy nyolcéves simán összerakja a tésztát – annyi a titka, hogy pontosan ki kell mérni mindent, illetve elég ideig kell sütni a fánkokat ahhoz, hogy ne essenek össze, ne puhuljon meg a tészta.

Következzék tehát az alaprecept egy normál családi adaghoz – és most darabot azért nem mondhatok, mert a sütőlapra nyomott tésztahalmok nagyságától függ, hogy mennyi “fánkot” kapunk. Én készítettem már diónyi méretben is, abból lesz majdnem kétszáz… Szép nagyokból meg tizennyolc. Közepesekből huszonkettő – na de kinek mi a nagy, és mi a közepes…? Egy biztos: a profiterol (de valójában mondhatnám a képviselőfánkot is) minden méretben finom.

Profiterol - nem is gondolnád, milyen egyszerű!

Az égetett tészta (Pâte à choux) receptje:

3,2 dl víz
16 dkg vaj
20 dkg liszt
6 L-es méretű tojás
nagy csipet só

1. Egy lábasban tegyük fel forrni a vizet, adjuk hozzá a vajat, a sót, és amikor már forr a víz, zúdítsuk bele a lisztet. Keverjük szorgalmasan a fakanállal addig, amíg a tészta össze nem áll, és el nem válik az edény falától.

2. Ekkor, ha van állványos keverőgépünk, akkor nekünk nagyon jó, mert csak átborítjuk a tésztát a mixer edényébe, és elindítjuk a gépet, kevergesse csak, amíg mi egyesével hozzá nem adjuk a tojásokat. Mindig csak egyet, és azt addig kevertetjük, amíg a tészta szépen, egyenletesen fel nem veszi. Ha nincs ilyen gépünk, csak kis kézi brünnyögő, hát akkor azzal visszük véghez a műveletet: a lényeg, hogy a tésztával kicsit várjunk, nehogy megsüljön benne a tojás, illetve, hogy aztán tényleg egyesével adogassuk hozzá mind a hatot.

3. Ha ez is megvan, a tésztánk nem kemény, de nem is folyós, habzsákba töltjük, és onnan sütőpapírral borított tepsire/sütőlemezre nyomjuk. Nyomhatunk csillagcsőből formás kis koszorúkat, de sima csőből is kis kupacokat. A profiterol jellemzően nem csillagcsövön keresztül érkezik a sütőlemezre. Mutatom.

Profiterol - nem is gondolnád, milyen egyszerű!

Ilyen állagú legyen a tészta. Színben lehet eltérés a tojás miatt.

4. Most bekapcsoljuk a sütőt 200 fokosra. Aztán visszatérünk a tepsink mellé egy kis pohárka vízzel, meg egy kis felvert tojással. Először a vízbe mártott ujjainkkal szépen lelapogatjuk a tésztahalmok tetejét, majd a tojásba mártva finoman (nem sok tojással, nehogy tocsogjon!) lekenjük őket.

5. Mehetnek a sütőbe 20-25 percre, mérettől függően. Nekem az vált be, hogy a sütési idő letelte után, amikor a hőt már lekapcsoltam, még bennhagyom a fánkokat. Egyébként sütés közben nagyon szeretem nézni, ahogy egyszer csak elkezdenek puffadni, és vagy négyszeres méretűekre nőnek.

Profiterol - nem is gondolnád, milyen egyszerű!
Profiterol - nem is gondolnád, milyen egyszerű!

A fánkok megtöltéséről a Mai Móni blogon olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top