Fordított almatorta, vagyis tarte tatin
Fordított almatorta
Hozzávalók a fordított almatorta tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
Hozzávalók a fordított almatortához:
- 15 dkg kristály cukor
- 5 dkg vaj
- 3 savanykás alma
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
TIPP: Alma helyett körtével is készíthetjük.
Fordított narancstorta
Hozzávalók a fordított narancstorta tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
Hozzávalók a fordított narancstortához:
- 15 dkg kristály cukor
- 5 dkg vaj
- 3 db narancs
Elkészítés
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. A narancsokat megtisztítjuk, a fehér hártyáktól megszabadítjuk, és fél centi vastag körszeletekre vágjuk.
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta a narancsszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles narancsot. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
TIPP: Mandarinnal is készíthetjük.
Még több fordított torta:
|