Gasztro

Idén kevesebb húst ehetünk: jósolnak a gasztrobloggerek

A változatosság és a környezetvédelem jegyében előretörhetnek a vegetáriánus ételek, de egyre nagyobb lehet a becsülete a helyben megtermelt, minőségi hozzávalóknak, és a pazarlás is egyre cikibbnek számíthat.

Vajon milyen trendek érvényesülnek idén a gasztronómiában? Ezt a körkérdést kapta meg a gasztrobloggerek krémje a most hétvégén megrendezésre kerülő Konyhakiállítástól, ahol a bútortrendek mellett többek között a gasztronómiai divatokat is szeretnék feltárni a szervezők. Többen a helyi és szezonális alapanyagok rangjának emelkedését, míg a vendéglátásban a változatosság előretörését jósolják.

Németi Sándor, a WineArtCulture bloggere szegényesnek találja a vidéki kulináris élvezetek kínálatát. Szerinte a magyar gasztronómia színe-java Budapestre koncentrálódik, és ingadozó az itthon beszerezhető alapanyagok minősége. Egyes irányzatok, például a vegetarianizmus nagyobb népszerűségét, a jó minőségű street food elterjedését és azt jósolja, hogy minden szinten fontossá válik az alapanyagok származási helye.

Street Food Budapesten
Street Food Budapesten – fotó: Pasta Station, Facebook

Gabojsza a kisvárosi háziasszony szemszögéből nézi a dolgot. Az alapanyagok beszerzésének nehézségeit ő is említi, viszont előnynek tartja, hogy több, jobb minőségű helyi terméket tud vásárolni, sőt elég csak “kiugrania” ahhoz, hogy élvezhesse az erdők-mezők friss ajándékát: a gombától a turbolyáig. Elhatározása, hogy idén kevesebb hús és több zöldség kerül náluk az asztalra.

Jókuti András (Világevő) úgy érzékeli: a kolbász és más hentesáruk végre visszanyerhetik a becsületüket. A gíroszok mellett van esély igazi magyar street food kialakulására is. Trendnek tartja a modern konyhai eszközök elterjedését az otthoni főzéshez, a csúcséttermekben pedig az egyszerűbb(nek tűnő) fogások előretörését. 

Jancsa János – Fekete öves burgerfanatikus a Burger blog színeiben – biztos benne, hogy a továbbra is hódító street food, hamburger, pastrami és hot dog mellé egyéb egyszerű és nagyszerű, utcai árusításra “hangszerelt”, eddig ismeretlen távol-keleti ételek jelennek meg. Továbbá egyre többen állnak majd saját modern tűzhelyük mellé.

Ötvös Zsuzsa (Pralinéparadicsom) izgalmasnak tartja, hogy akárcsak a boroknál, az ételeknél is egyre fontosabbá válik az alapanyagok származási helyének meghatározása. Úgy látja, fejlődik az egészségtudatosság, a francia édességek területén pedig kezd megtörni a macaron egyeduralma.  

A Házikó egy új kezdeményezés, ők minden alapanyagról tudják, kitől jön
A Házikó egy új kezdeményezés, ők minden alapanyagról tudják, kitől jön – fotó: Házikó/Facebook

Kusztor Csaba (gyomber.hu) üdvösnek tartaná a jó hangulatú, kisebb adagokat, köztük a nem csak mediterrán ízeket felvonultató tapas ételbárok elterjedését. Szerinte egyre jobban tiszteljük a hozzávalókat, és nőtt a maradék meg az állatok kevésbé nemes részeinek ázsiója. Színesedik a köretválaszték, cukros desszert helyett hódít a gyümölcs. Reméli, mindez életforma lesz, amelynek terjesztésében nagy a bloggerek szerepe.

Dénes Andrea (Erdőkóstoló) részletezi, mennyire fontos feladatnak tekinti a tanítást, a régi, szinte elfeledett tudás átörökítését és a természetes élőhelyek megtartását. Azt várja, hogy idén tovább nő az erdők-mezők kínálta alapanyagok, valamint az ezekből készült kistermelői kézművestermékek népszerűsége. Erősödik a falusi vendéglátás és a természetes tartósító eljárások szerepe.

Nagy Zita (Zizi kalandjai) azt szeretné, ha a fantáziadús vegetáriánus és vegán ételekből vidéken is nőne a választék, az otthonokban és az éttermekben pedig a köles és a hajdina megtörhetné a krumpli-rizs köretek egyeduralmát. Elképzelhetőnek tartja a szuperélelmiszerek – kendermagliszt, goji bogyó, spirulinapor – előretörését.

Varró Edina (Homebisztro) elmondta, hogy Amerikában 1300 séf közreműködésével közel kétszáz pontban határozták meg az idei gasztronómiai trendeket. A lista elején már évek óta a környezettudatosság áll. A húsfogyasztás csökkentése, illetve az állatok minden porcikájának hasznosítása, a kistermelők előnyben részesítése egyre divatosabb. Ne pazaroljunk, egészségünk és környezetünk érdekében merjünk próbálkozni ismeretlen alapanyagokkal!

Ezekkel a legújabb trendekkel is megismerkedhetnek most hétvégén a Konyhakiállítás látogatói. Egész napos színpadi bemutatók, interaktív főzések és minitanfolyamok várják a gasztronómia és a sütés-főzés híveit. A mediterrán életérzés szerelmesei három napon át olasz kulináris kalandozáson vehetnek részt az OTP Klub bemutatóin. Érdemes előre regisztrálni a Konyhakiállítás oldalán, mert értékes konyhai eszközöket lehet nyerni a rendezvényen!

6. Konyhakiállítás
Időpont: 2015. február 27. – március 1.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top