Nagy-Britanniában a fogyasztók nagyjából 70 millió csészényivel isznak naponta. Az elmúlt években gyenge volt a termés Etiópiában és más országokban is, ha hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek, ez is aláhúzza a kutatás jelentőségét. Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, arab kávét termesztenek. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet az arab kávé.
“A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul” – mondta Kathy Willis professzor. A kutatók most a 124 további kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán ellenállóbbak a melegebb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van olyan jó, mint az arab változatnak.