Az első lépés, hogy megismerjük az alapreceptet, aztán cifrázhatjuk, ahogy kedvünk tartja. Ha olyanunk van, készítsük kész majonézzel vagy akár csontlében főtt fagyasztott zöldségből, de dúsíthatjuk különleges fűszerezéssel, kaviárral, lazaccal, szalonnával is.
A kaszinótojás régebbről ered, mint azt elsőre gondolnánk – ha egyáltalán valaha gondolkodtunk volna ilyenen –, az első feljegyzések szerint már Olaszországban az I. században, Marcus Apicius Gavius mesterszakács is készítette ezt az ételt. A császári udvar szakácsa leírta, és könyvbe rendezte a receptjeit, amivel nagyban hozzájárult, hogy a kaszinótojás a XIV. századtól már állandó vendége volt a svédasztaloknak.
Ahány ország, szinte annyi neve van a kaszinótojásnak: töltött tojás, mimózatojás, salátatojás, öltözött tojás, orosz tojás, ördögi tojás. Az viszont mindegyikben ugyanaz, hogy az előkészítés folyamata megegyezik: keményre kell főzni a tojásokat, hosszában félbevágni, a sárgáját pépesíteni és összekeverni a többi hozzávalóval, majd ezt visszatölteni a félbevágott tojásba. A sárgájához szinte minden országban kevernek:
- mustárt
- majonézt
- petrezselymet
- sót
- borsot
- cukrot
Innen pedig a variációk tulajdonképpen végtelenek, mivel a saját ízlésünkre formálhatjuk a fűszerezést: van aki kaporral, míg más extra csípősen készíti. Hoztunk hagyományos és különleges receptet is bőségesen.
A Régiségeknek blogot az idősebb korosztály bloggerei írják, így náluk egy hagyományosabb, zöldségekkel készített kaszinótojást találunk. Zsuzsi finomságai pedig a teljesen egyszerű, tíz perc alatt elkészíthető, eredeti verzióval áll elő.
Olcsó és kiadós kaszinótojás franciasalátával
Hozzávalók:
- 10 keményre főtt tojás
- 2 tojássárgája
- 2 dl. étolaj
- 1 doboz 2 dl-es tejföl
- 750 grammos mirelit franciasaláta vagy mexikói saláta
- 1 kk. vegeta
- 2 ek. margarin
- só, mustár, bors, kevés citromlé, kevés fehérbor, porcukor
A recept folytatásáért kattints ide.
A gluténmentes, tejmentes vonalon halad a Chez Sandra és a Naturorganic blog is a kaszinótojásokkal, aminek minden egészségtudatos ember örül, és elkészíti valamelyikük receptjét húsvétra hirtelen. A Naturorganic receptjében pedig még egy kis csavart lelhetünk, mivel ő sprágával készíti a tojás töltelékét.
Spárgakrémmel töltött tojás
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 10 g spárgaliszt
- 1 tk. mustár
- 20-30 g házi majonéz vagy olvasztott vaj
- só, bors
- snidling, újhagyma vagy medvehagyma a tetejére
- opcionális: sonka, kockákra vágva
A recept folytatásáért kattints ide.
A hagymásabb ízek rajongóinak kedvez a Simone gasztroságai a medvehagymás krémmel töltött tojásokkal és a Klarissza blogja, ahol snidlinges-kapros kaszinótojás-receptet készíthetünk el. Pikáns és különleges mindkettő, igazi ínyenceknek való.
Hozzávalók:
- 6-8 tojás
- egy teáskanál puha teavaj
- mustár
- himalája só
- tejföl
- majonéz
- egy csipet őrölt fehérbors
- egy mk. fehérbor
- friss medvehagymalevelek ízlés szerint
A recept folytatásáért kattints ide.
Hogy még tovább evezzünk a különleges tojások között, jöjjön az orosz tojás, amit kaviárral készít a Kávé és Csokoládé bloggere, ettől pedig látványra is gyönyörűvé válik az étel. A Tétova ínyenc még ennél is továbbmegy és a lehetőségek tárházát nyitja meg a kaviár mellé: “Díszíthetem bármivel, ami kikerül a hűtőből: paprikával, paradicsommal, csírákkal, olajbogyóval, kaviárral, lazaccal.”
Töltött orosz tojás
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 2 ek. majonéz
- 1 ek. dijoni mustár
- 3 kicsi ecetes uborka, apróra vágva
- kapor
- só, bors
- kaviár a tetejére
A recept folytatásáért kattints ide.
Az Olasz konyha bloggere nem húsvétra készül töltött tojásokkal, hanem a hagyományosan olasz nemzeti ünnepre, augusztus 15-re. Ilyenkor az olaszok előszeretettel készítik el ezt a receptet, és viszik magukkal piknikezni a lazacos-tejszínes tojásokat. Én pedig azt a végtelenül egyszerű receptet szeretem a legjobban, amivel szalonnás kaszinótojást készíthetek, amit a család férfitagjai hangos ovációval szoktak fogadni húsvétkor, egy átlagos kedd este vagy ha vendégségre készítem el.
Kaszinótojás pirított szalonnával
Hozzávalók:
- 12 nagy tojás
- 1/2 bögre majonéz
- 3 szelet füstölt, főtt császárszalonna
- 1 tk. apróra vágott, friss petrezselyem
- 1/8 tk. só
- 1 ek. mustár
- kevés bors a tetejére
Elkészítés:
A tojásokat hideg vízben tesszük fel főni, 10 percig főzzük, majd hideg vízzel gyorsan lehűtjük. Hámozás után hosszában ketté vágjuk a tojásokat, és a sárgákat külön tálban összemixeljük először a majonézzel. Apróra vágjuk a szalonnát, és gyorsan megpirítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt hozzáadjuk a tojássárgás, majonézes keverékhez. Ezt a masszát töltjük a tojásokba, még megszórjuk egy kevés szalonnával és borssal mindegyiket, és kész is vagyunk, már csak hűteni kell.