Sonkás, sajtos kukoricás zsúrkenyér
Salátával vagy valamilyen joghurtos dippel hidegen és melegen egyaránt tálalható.
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 50 ml tej
- 5 dkg trappista sajt (de lehet még cheddar, gouda és mozzarella)
- és 5 dkg feta (vagy ilyen jellegű görögös krémfehér sajt, esetleg juhtúró)
- fél csokor petrezselyem
- 5 dkg sonka
- 5 evőkanál kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra. Egy tálban dolgozzuk össze a vajat és a tojást, öntsük hozzá a tejet is. Keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket. Vágjuk kisebb kockákra a sajtokat és adjuk a masszához. Daraboljuk fel a sonkát és adjuk ezt is a tésztához. Szórjuk bele a kukoricaszemeket és a petrezselymet, majd forgassuk össze a masszát.
Sütőpapírral béleljünk ki egy közepes vagy két kisebb hosszúkás formát és kanalazzuk bele a masszát. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.
Tonhalas kosárka
Kész leveles tésztából hamar összeállítható ez a töltött kosárka, a tonhalkonzerv pedig sonkára, vagy pirított gombára lecserélhető. Ha nincs leveles tészta otthon, a receptben találsz egy könnyen elkészíthető alapot.
Hozzávalók kb. 8 darabhoz:
- 250 g mirelit leveles tészta
vagy
- 20 dkg fehér liszt
- 2 dkg cukor
- fél kiskanál só
- 3 g instant élesztő
- 110 ml langyos tej
- 1 tojás lazán összekeverve
- 2 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- 1 tonhalkonzerv
- 5 dkg natúr krémsajt
- 1 újhagyma
- petrezselyem
Könnyebb a dolgunk, ha van fagyasztott leveles tésztánk. Ezt olvasszuk fel, nyújtsuk ki és szaggassunk belőle kisebb muffinforma méretű köröket, plusz mindegyikhez tetőt is.
Ha nincs ilyen tésztánk, készítsük el az alapot:
Egy tálba keverjük el a lisztet a cukorral és az instant élesztővel. Adjuk hozzá a langyos tejet és majdnem az egész tojást, a tojásból maradjon meg egy kiskanálnyi, ezzel majd bekenjük a tészta tetejét. Gyúrjuk össze a tésztát, majd adjuk hozzá a puha vajat is. Gyúrjuk tovább, amíg rugalmas nem lesz az állaga. Vékonyan olajozzuk ki a tálat, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. Nyújtsuk vékonyan ki és bögrével vagy pogácsaszaggatóval vágjunk belőle muffinforma-méretű köröket. Vékonyan olajozzuk ki a formát és béleljük ki a tésztával.
Tegyük bele a tölteléket. Ehhez villával nyomkodjuk össze a tonhalat, keverjük össze a krémsajttal és a felaprított petrezselyemmel, újhagymával. Fedjük le tésztával. Kenjük át tojással és 180 fokra melegített sütőben süssük 20-25 percig.
Még több húsvéti recept!
- Itt a tökéletes húsvéti sonka titka
- 10 kalácsvariáció a húsvéti reggelihez
- Meggyes-kókuszos húsvéti kalács
- Húsvéti kalács naranccsal és pisztáciával