A kalácsvariációk száma szinte végtelen, most 10 szuper receptet mutatunk a legkülönbözőbb kalácsokra. Még egy sós is került plusz egynek a válogatásba. Első és legfontosabb, hogy az alapreceptet, a legegyszerűbb foszlós, fonott kalácsot tanuljuk meg, onnantól kezdve már nagy baj nem lehet. Ha csak ezt sütjük, akkor is egy tökéletes kaláccsal rukkolhatunk elő húsvét reggelén.
Fonott kalács – alaprecept
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz
- egy csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg margarin
- 2 ek cukor
- reszelt citromhéj
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le a tálat és meleg helyen egy órán át hagyd, hogy megkeljen.
Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copffonással megformázhatod a kalács külalakját. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta. Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.
Foszlós kalács
A Falusi libák bloggere egy igazi, hagyományos nagymamás receptet osztott meg velünk, ami gyermekkorunk ízeire emlékeztet majd. Körbekérdezte a családját, alaposan felderítette a jó kalács titkait, úgyhogy érdemes kipróbálni a receptjét.
Hozzávalók:
- 80 g vaj
- 25 g élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 80 g cukor
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 csapott tk só
- 400 g finomliszt
- 100 g rétesliszt ( ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
- 1 egész tojás a kenéshez
A recept folytatásáért kattints ide.
Nutellás napraforgókalács
Aminek a receptjében Nutella van, az bármikor jöhet nekem. Nem mintha olyan gyakran ennék Nutellát, de arra emlékszem, hogy gyerekkoromban meg voltam őrülve érte, és ha nem félnék a kilóktól, akkor valószínűleg ma sem okozna gondot egy egész üvegnyi belőle. Kalács nem is kell hozzá. A Zsuzsi finomságai blogon talált recept ezért mindenképp kell ide, ha esetleg más is nagy Nutella-rajongó, akkor ez a kalács tökéletes lesz neki húsvétra.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- csipetnyi só
- 6 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 tojásfehérje
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- Nutella
A recept folytatásáért kattints ide.
Briósból kalács
A Bonnie konyhája blogon a kalács nem is kalács, inkább briós, legalábbis a recept alapja a briós tésztája. Meggylekvárral ajánlja, és természetesen nem csak húsvétra. Elronthatatlan és a kalácsok között az élvonalban van mindenképpen.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 db tojássárgája
- csipet só
- 1 db tojás a lekenéshez
A recept folytatásáért kattints ide.
Húsvéti kalács csokoládéval bolondítva
Nemcsak csokoládéval, hanem mogyoróval, marcipánnal, baracklekvárral és pisztáciával bolondítva. Annyi mindent kerül bele, hogy már nem is sima kalácsnak érezzük, hanem egyenesen különleges bejglinek tűnik.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 40 g élesztő
- 50 g cukor
- 200 ml tej
- só
- 100 g vaj
- 5 tojássárgája
- 8 ek narancslé
- 50 g apróra darabolt natúr mogyoró
- 100 g étcsokoládé
- 200 g marcipánmassza
- 1 egész tojás
- 100 g baracklekvár
- 2 ek darált pisztácia
A recept folytatásáért kattints ide.
Mazsolás kalács
A mazsolás kalács pont az, ami kettészakítja a társadalmat, az én gyerekeim például berzenkednek tőle, de apukám teljesen oda meg vissza volt érte. Én a pártolók közé tartozom, a mazsola igenis a kalácsba való, úgyhogy Gastrobertollini receptje nem volt hiábavaló.
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg finomliszt
- 7 g szárított élesztő
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 dl langyos tej
- 4 db tojás
- 2 csipet só
- 10 dkg mazsola 1 csésze fekete teába áztatva
A recept folytatásáért kattints ide.
A legszebb csokis kalács
Látványra valóban egy szépség, a hozzávalókat elnézve pedig a különlegesen finom jelzőt is megkaphatja Csak a Puffin receptje. Hiszünk a blogger férjének, aki azt mondta, mikor ez a kalács került az asztalra, hogy százszor jobb, mint a bolti.
Hozzávalók:
Tészta:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
- 2 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 db tojás
- 1,2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj
A recept folytatásáért kattints ide.
A legegyszerűbb fonott kalács
Alig 15 perc összerakni, és csak a kelesztés idejét kell kivárni, hogy a Sütit akarok! blogról hozott receptből friss kalács kerüljön az asztalra.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 zacskós élesztőpor
- 2 zacsi vanillincukor
- 2 tojássárgája
- 60 g vaj olvasztva
- 3 dl langyos tej
- 1 kk só
A kenéshez: - 1 tojássárgája
- 2-3 ek tej
- 1 ek sűrített tej
A recept folytatásáért kattints ide.
Citromos kalács gluténmentesen
Az egészséges variáció sem maradhat ki a felsorolásból. A Lisztérzékeny Ati bloggere rizsliszttel készített kalácsa nemcsak a liszt miatt, hanem az ízesítése miatt is különlegességnek számít.
Hozzávalók:
- 25 dkg rizsliszt
- 150 ml langyos víz
- 100 ml rizsital
- 7 evőkanál cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 evőkanál mandula apróra törve
- fél csomag porélesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás (elhagyható)
- 1 evőkanál kakaó
- fél evőkanál víz
- egy marék csokicsepp
A recept folytatásáért kattints ide.
Narancsos-pisztáciás kalács
Csupa mag ez a kalács, mandula és pisztácia is kerül bele bőven. Ránézésre elsőre meghökkentő talán a zöld töltelék, de legalább nem csak a tojások színesítik majd a húsvéti asztalt.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- só
- 3 db tojás
- 220 ml langyos tej
- 100 g felolvasztott (legyen híg, de ne forró) vaj
- 120 ml tejszín
- 20 g élesztő
- 3 db narancs
- 60 g barna cukor
- 100 g szeletelt mandula
- 120 g hámozott pisztácia
- 100 g finomra darált mandula
- 40 g mandulaforgács
A recept folytatásáért kattints ide.
Húsvéti sós kalács sajttal, zöldhagymával
A Simone gasztroságai blog receptjében feltűnő sós kalács nem is annyira elvetemült ötlet, még akkor is, ha az édes fajtához vagyunk szokva. Hagymásan, jó sok sajttal töltve kész szendvics válik belőle, omlós, foszlós tésztával.
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt
- 3 deka élesztő
- 3/4 bögre langyos víz
- egy kiskanálnyi méz
- egy teáskanálnyi Himalája-só
- 2 evőkanálnyi zsír
- 2 egész tojás
- A szálak töltéséhez friss zöldhagyma és reszelt sajt.
A recept folytatásáért kattints ide.