Húsvéti kalács naranccsal és pisztáciával
A narancsos-pisztáciás húsvéti kalács elkészítéséhez a következő dolgokra lesz szükséged:
- 500 g liszt
- 100 g finomra darált mandula
- 120 g hámozott pisztácia
- 100 g szeletelt mandula
- 60 g barnacukor
- 3 db narancs
- 20 g élesztő
- 120 ml tejszín
- 100 g felolvasztott (legyen híg, de ne forró) vaj
- 220 ml langyos tej
- 3 db tojás
- só
- 100 g cukor
- 40 g mandulaforgács
Elkészítés
1. A lisztet, 90 g cukrot, egy narancs lereszelt héját és egy csipet sót egy keverőtálba tesszük. Az élesztőt egy teáskanál cukorral és a 200 ml langyos tejjel felfuttatjuk, és ezt is a tálba öntjük. A kézi mixer dagasztófejével alaposan összedolgozzuk, hogy szép, egynemű tésztája legyen a húsvéti kalácsunknak. Ha kész, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 35 percig kelesztjük.
2. A húsvéti kalács töltelékéhez összedarabolunk 80 g pisztáciát, és még egy narancs héját lereszeljük. Mindhárom narancsot alaposan meghámozzuk úgy, hogy a fehér hártyától is megszabadítjuk. A gerezdek közötti hártyát is távolítsuk el, majd daraboljuk apróra a narancsokat. A tejszínt főzzük fel a barna cukorral és a narancshéjjal. Keverjük hozzá a darált mandulát, a darabolt mandulát és a darabolt pisztáciát is. Hagyjuk a keveréket kihűlni, majd adjuk hozzá a feldarabolt narancsot.
3. A sütőt melegítsük elő 170 fokra (légkeverésesnél 150 fok). 1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel verjünk fel. A tésztát még egyszer alaposan dolgozzuk át kézzel. Ha túl lágy lenne, nyugodtan adjunk hozzá még 3-5 evőkanál lisztet. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 50×40 cm-es lapra, majd felezzük el hosszában. Kanalazzuk a két tésztarészre a tölteléket úgy, hogy a szélein 2 centi maradjon szabadon, majd tekerjük fel őket hosszában. A két tésztacsíkot tekerjük össze egymással, és a végeiket jól nyomkodjuk össze. A húsvéti süteményt óvatosan helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg a tejes tojássárgájával, és szórjuk meg a mandulaforgáccsal. Hagyjuk 15 percig pihenni.
4. A sütő alsó részén 45-55 percig süssük a kalácsot. 30 perc után két réteg sütőpapírral takarjuk le, hogy ne legyen túl barna a teteje. A maradék pisztáciát is aprítsuk fel, és a közvetlenül sütés után szórjuk a húsvéti kalács mélyedéseibe.
Kissé időigényesebb elkészíteni ezt a változatot, mint a csokis húsvéti kalácsot, de megéri a narancshéj-reszelgetés és darabolás, meg a magok aprítása, hogy igazi ínyencség kerüljön a húsvéti asztalra.
Még több recept húsvétra:
- Ne dobd ki a húsvéti maradékokat! Megmutatjuk, mit készíthetsz belőlük
- A húsvéti kalács maradékát is újrahasznosíthatod
- A gyerekek kedvence a húsvéti linzernyuszi
- Húsvéti sütemény tojáshéjban – Mutatós és nagyon egyszerű
- Az összes húsvéti receptünket itt találod
Ilyen az olasz húsvéti kalács: