Nálunk legalábbis mindig rengeteg maradék van húsvét után. Úgy bevásárolok, mintha egy egész éhező falut kellene ellátnom ebben a pár napban, aztán döbbenek rá – minden évben –, hogy a gyerekeim annyira nincsenek oda meg vissza a sonkáért, tojásért és nekik a húsvét maximum a csokiról szól. Talán még a frissen sült kalács izgatja őket két napig, de utána már azt sem kérnek reggelire. Így aztán évente egyszer rájövök, hogy teljesen feleslegesen készítek annyi mindent a húsvéti asztalra, majd egy év alatt el is felejtem, és kezdem elölről az egészet. Annyi haszna van azért, hogy már megtanultam, mihez kezdjek a maradékokkal.
A sok tojásból evidens, hogy tojáskrémet készítsünk, currysen például nálunk a család nagy kedvence pirítóson, nem is kell hozzá húsvét, hogy az asztalra kerüljön belőle.
Currys tojáskrém
Hozzávalók:
- 6 kemény tojás
- 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 ek. mustár
- só, bors
- 1 ek. tejföl
- 1 mk. curry
- egy fej vöröshagyma reszelve
Elkészítés:
Botturmixszal szoktam összedolgozni a hozzávalókat, sűrű kóstolgatás közben. Aki nem szereti a nagyon krémes állagot, annak javaslom, hogy csak apróra darabolja a tojást és a hagymát, így rághatóbb kencét érhet el.
Ha még mindig marad tojás a hűtőben, amit már kifőztünk, de már semmi kedvünk magában megenni, akkor jöhet a tojássaláta. Egyszerű összedobni és remek, egészséges vacsora válhat belőle.
Vitaminos tojássaláta
Hozzávalók:
- 3 db hónapos retek
- 2 szál újhagyma
- 2 paradicsom
- egy vastagabb szelet sonka
- 3-4 főtt tojás
- egy csomag salátamix
- fél citrom leve
- 3 ek. olívaolaj
- 1 kk. mustár
- 1 csemege uborka
- 1 kiskanálnyi kapribogyó
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítás után a következőképpen vágd fel: a retket vékony karikára reszeld le, az újhagymát vágd fel kisebb karikákra, a paradicsomot és a főtt tojást cikkekre, a sonkát csíkokra és egy öblös tálban keverd össze a salátamixszel. Az öntethez aprítsd fel az uborkát és a kapribogyót, keverd össze egy kiskanál mustárral, csepegtesd rá a citrom levét, és locsold rá az olívaolajat. Ízesítheted egy kiskanál porcukorral, majd öntsd a salátára. Keverd össze, és néhány órára tedd a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Jöjjenek a sonkás receptek, mert bizony abból is a nyakunkon marad sokszor egy nagy kupaccal. Az egyik legelegyszerűbb újrahasznosítás, ha készítünk belőle egy tésztás főételt.
Sonkás spagetti
Hozzávalók:
- 30 dkg spagetti
- egy-két szelet maradék sonka (kb. 15 dkg)
- 2 tojás
- 1 dl főzőtejszín
- só, bors, olaj, margarin
- 5 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A tészta főzővizéhez tegyél fel két liter vizet forrni, és szórj bele egy kiskanálnyi sót. Amikor a víz lobog, tedd bele a spagettit, és főzd félig keményre (al dente, kb: 6-8 perc). Ezalatt kevés margarinon párold át a sonkát, egy másik tálban pedig keverd el a főzőtejszínt két tojással, kevés sóval, borssal, reszelt sajttal. Mikor a sonka megpirult öntsd rá a tojásos-tejszínes szószt és kevergesd addig, amíg összesűrűsödik. A leszűrt spagettit forgasd meg ebbe a masszába és tálalásig tartsd melegen.
A sonkából ugyanúgy, mint a tojásból, nagyon finom krémet is készíthetünk a szendvicsekhez. Ha sok torma maradt rajtunk, akár azt is belekeverhetjük. A krémet pedig nemcsak pirítóson használhatjuk, hanem fel is tekerhetjük készen kapható leveles tésztában és a sütőbe rakva 20 percre, sonkás csigákat készíthetünk belőle.
Sonkás sajtkrém
Hozzávalók:
- 10 dkg sonka
- 10 dkg krémsajt
- 1-2 ek. tejföl
- só, bors
Elkészítés:
A húsvéti sonka maradékairól vágjuk le a zsírosabb részeket, majd aprítsuk kisebb kockákra. Utána az összes hozzávalót tegyük aprítógépbe (használhatunk botmixert is), és készítsünk belőle homogén krémet.
Szintén a sonkakrémre egy variáció a rilette, ami egyfajta húspástétom, zsírosabb húsokból készül és előszeretettel tesznek bele füstölt húst is. Úgyhogy a maradék füstölt-főtt sonkánk pompás hozzávaló lesz bele.
Rilette sonkából
Hozzávalók:
- a maradék főtt sonka
- a maradék főtt sonka “hája”
- libazsír
- húsleves (talán ebből is maradt valamennyi húsvétról)
- só, bors
Elkészítés:
Tegyük fel a tűzre egy lábosban a sonka hájas részét kockákra vágva egy jó adag libazsírral együtt. Amikor kiolvadt, tegyük hozzá a szálaira bontott sonkát, és alacsony lángon, gyakran megkeverve pároljuk. Ha már látjuk, hogy a sonka a korábbiaknál is jobban szétesett, öntsük fel annyi húslevessel és fehérborral, hogy ellepje a sonkát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább.
Mivel a sonkát már főtt állapotában kezdjük el még tovább főzni, az egész folyamat nem tart túl sokáig. Leszűrjük, kihűtjük, a leszűrt pecsenyelével ugyanígy teszünk. Amikor valamennyi összetevő kihűlt, a zsír elvált a pecsenyelétől, a sonkát szálaira szedve újra lábosba tesszük, majd folyamatosan kevergetve annyi pecsenyelevet és zsírt adunk hozzá, amennyit “felvesz”. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, befőttesüvegben vagy cserépedényben hosszan eláll.
Elérkeztünk a legkedvesebb részhez, a kalácsok újrahasznosításához. Az édességek varázslása a leghálásabb feladat minden anyuka számára, tuti siker a gyerekek körében, ha a kissé szikkadt kalácsokat például kalácspudinggá alakítjuk át.
Kalácspuding karamellizált eperrel
Hozzávalók (2-4 főre):
- 8 vastagabb szelet kalács
- 2 nagy tojás
- 2 púpos ek. cukor
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 kk. őrölt kardamom
- 1 kk. vaníliakivonat
- kb. 2 dkg vaj
- 1 ek. barna cukor
- 2 marék eper
- 2 ek. barna cukor
- 1 tk. vaj
- balzsamecet
- só, vaníliakivonat
A recept folytatásáért kattints ide.
Egy kicsit bonyolultabban hangzik a máglyarakás a kalácsmaradékból, pedig nem nagy ördöngösség összerakni. Diós-almás-mazsolás finomság, ami önmagában is lehet egy főétel akár.
Máglyarakás
Hozzávalók:
- kalács
- 3 tojás
- 3-4 evőkanál cukor
- 0,5 l tej
- egy marék darált dió
- 2-3 alma nagyobb kockára szeletelve, mazsola
- fahéj, őrölt szegfűszeg, vaníliás cukor, (rum)
- kevés vaj, baracklekvár
Elkészítés:
Az almákat mosd meg, vág ki a magházukat, majd húsát kockázd fel és keverd össze egy kevés fahéjjal, szegfűszeggel. Egy kivajazott tűzálló tál alját béleld ki 2-3 szelet kaláccsal, locsold meg bőségesen a tej-tojássárgája-cukor vaníliás cukor keverékével. Szórd meg az almával, mazsolával, darált dióval, majd folytasd a rétegezést ismét: tejes-tojásos lébe mártott kalács, alma stb., az utolsó szelet kalácsot, kend be baracklekvárral. Előmelegített sütőbe, kb. 180 °C-on, lefedve süsd 30 percig, közben a tojásfehérjéket verd fel kemény habbá egy evőkanál cukorral, kend a félig megsült sütemény tetejére és fedő nélkül süsd addig, amíg a hab megbarnul.
Igazi ínyencséget is készíthetünk a kalácsból: egy kis szilvapálinkával bolondíthatjuk meg a kalácsfelfújtat. Baracklekvárosan, tejszínesen az asztal legjobb étele lehet.
Kalácsfelfújt szilvapálinkával
Hozzávalók:
- 5 dkg teavaj olvasztva
- 20 dkg kalács szeletelve
- 6 dkg aszalt szilva apróra vágva, plusz egy marék mazsola
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 3 dl tejszín (20%-os főzőtejszínt tettem bele)
- 3 dl tej
- egy kupica házi szilvapálinka
- baracklekvár a tetejére
A recept folytatásáért kattints ide.
Végül pedig egy mascarponés krémmel sült rakott kalácsot hoztunk, barackosan, mert a gyümölcs feldobja ezt a tömény édességet. A kenyérpudinghoz hasonlít ugyan, mégis azzal, hogy a mascarponét használjuk tejszín helyett, egészen különleges finomságot kaphatunk.
Rakott kalács barackkal
Hozzávalók:
- 4-6 szelet kalács
- 250 g mascarpone sajtkrém
- 8-10 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1 sárgabarack vagy őszibarack konzerv
- 3 evőkanál barnacukor
Elkészítés:
Egy tűzálló tál alját béleld ki az egy ujjnyi vastagra szelt kalácsokkal. A mascarponét, a porcukrot keverd össze egy egész tojással, és kend szét a kalácsokon. A leszűrt barackokkal fedd be a krémet, és szórd meg a tetejét a barna cukorral. Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süsd készre.