Habart tojás májkrémpöttyökkel
Hozzávalók:
- csipet só
- 2 evőkanál tejföl
- 4 tojás
- 1-2 evőkanál vaj
- 2-3 evőkanál tej vagy tejszín
- 4-5 szelet pirítós
- 2 evőkanál felaprított metélőhagyma
Elkészítés
1. A májkrémet, a tejfölt és a paprikakrémet alaposan összekeverjük, a legjobb, ha forgókéses robotgépben. Adhatunk hozzá kevés szoba-hőmérsékletű vajat is.
2. Egy edényben vizet forrósítunk, majd amikor már gőzölög, ráhelyezünk egy másik edényt, de az alja ne érjen a vízbe. A tojásokat a tejszínnel (tejjel) és csipet sóval, fehér borssal lazán felverjük, a gőz fölé helyezett edénybe öntjük, majd spatulával vagy fakanállal lassan elkezdjük kevergetni. A habart tojás a létező legkrémesebb tojásétel, a rántottánál puhább és rezgősebb.
3. Gőzölve a tojás nagyjából 6 perc alatt készül el, folyamatos és óvatos kevergetés közepette. Amikor már szépen összeállt, de még kocsonyás, azonnal vegyük le a gőzről, és kanalazzuk rá a megpirított-megvajazott kenyérszeletekre. Nagyon jól illik hozzá a meg nem pirított, vékonyra szeletelt bajor rozskenyér is.
4. Ízesítsük-színesítsük a légiesre kikevert füstölt-tejfölös májkrémmel, szórjuk meg a felaprított metélőhagymával.
Snidlinges húspogácsa hasábburgonyával, dijoni mustárral
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 2 marék apróra vágott snidling
- fél kg darált marhahús
- 1 kg meghámozott, vastag szeletekre vágott burgonya
- 1 marék apróra vágott friss petrezselyem
- fél marék apróra vágott friss kakukkfű
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 db apróra vágott vöröshagyma
- 1 db tojás
- 1 db beáztatott, alaposan kinyomkodott zsemle
Elkészítés
A húspogácsa ebben az esetben majdnem úgy készül, mint a magyar fasírt, csak egy kicsit más a fűszerezése, más az ízvilága. A húst, a zöldségeket, a zsömlét, a fűszereket, a tojást egy nagyobb tányérba rakom, és kézzel alaposan összedolgozom az egész masszát. Megkóstolom, sóval és borssal ízesítem. Harapható gombócokat formázok a keverékből, és tenyérrel összenyomom őket. Egy tányérra pakolom, konyharuhával letakarom, és a hűtőbe rakom, amíg elkészítem a krumplit. A krumplit egy lábasba, hideg vízbe rakom, megsózom, és fedő alatt egyszer felforralom. Leszűröm a krumplit (szárazra), és a sütőt felmelegítem 250 fokra. A krumplit belerakom egy tepsibe, gazdagon meglocsolom olívaolajjal, és beteszem a forró sütőbe. Amíg a krumpli sül, addig lábasban, forró olívaolajban a húspogácsák mindkét oldalát enyhén barnára sütöm. A krumplinak elég 25-30 perc, hogy kellemesen megpiruljon, kivehetjük a sütőből.
Sonkás-almás melegszendvics
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 4 szelet kenyér
- 1 db alma
- 12,5 dkg camembert
- 4 szelet sonka
- 1 maroknyi apróra vágott metélőhagyma
Elkészítés
Megpirítjuk a kenyeret, majd megkenjünk vajjal. Ráhelyezzük az almaszeleteket, arra a sonkát, végül befedjük a camembert sajttal. Aranysárgára sütjük (grillben és sütőben egyaránt lehet), kevés borssal, aprított metélőhagymával megszórva tálaljuk.