Joghurtos-kakaós torta mézes joghurttal
Hozzávalók:
- 2 dl cukor
- 3 db tojás
- fél dl olaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 dl búzaliszt
- 3 evőkanál méz
- 4 dl görög joghurt
- fél dl kakaópor
- 25 dkg meggybefőtt
Elkészítés
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd beledolgozunk 2 dl joghurtot és az olajat. Ezután beletesszük a sütőporral elkevert lisztet és legvégül az átszitált kakaót. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük, tetejére szórjuk a meggyet, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Közben a maradék joghurtot elkeverjük a mézzel, és ezt kínáljuk a kisült torta mellé.
Almás-diós piskótatekercs
A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 5 db tojás
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 15 dkg durvára vágott dió
A töltelékhez::
- 2 evőkanál víz
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 80 dkg apróra vágott vagy szeletelt alma
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük, a fehérjét a másik 4 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját óvatosan elegyítjük a habbal, és hozzászitáljuk a fahéjjal elkevert lisztet. Az így kapott masszát sütőpapírral fedett tepsibe kenjük, 1 cm vastag, kb. 25×25 cm-es lapot formálunk belőle. Megszórjuk a durvára vágott dióval, és 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki, így könnyen fel tudjuk majd tekerni!)
A töltelék elkészítéséhez a baracklekvárt a vízzel felforraljuk, majd beledobjuk az almaszeleteket és a fahéjat. Gyakran kevergetve pépesre pároljuk. A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a pépesre párolt almát. A végén hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. A langyosra hűlt piskótát konyharuhára tesszük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta az almás tölteléket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni, utána szeletelve tálaljuk.
Tipp: nagyon finom mellé a vaníliasodó!
Kókuszos keksz mályvacukorral
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- mályvacukor és csokoládéchips
- fél kiskanál szódabikarbóna
- 6 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 kiskanál sütőpor
- 2 db tojásfehérje
- 10 dkg puha vaj
- 4 evőkanál tej
- 1/4 kiskanál só
- 3 evőkanál zabkorpa
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy keverőtálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a kókuszreszeléket, a zabkorpát és a sót.
Egy másik tálban géppel keverjük krémes állagúra a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, közben csöpögtessük hozzá a tejet is. A vajas masszát forgassuk össze a lisztessel, dobjuk bele a pillecukrot és a csokichipset.
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, és lazítsuk vele a masszát, majd fektessünk belőle diónyi méretű halmokat sütőpapírral bélelt tepsire, és kissé lapítsuk el őket. Forró sütőben 12 perc alatt süssük aranybarnára.