
Azt nem ígérjük, hogy olyan erős leszel tőle, mint Popeye, de az biztos, hogy csak jót teszel vele az egészségednek. Nyilván leginkább akkor hatásos a benne lévő rengeteg ásványi só és vitamin, ha nyersen rágcsálod, vagy zöld turmixban megiszod. Ám ha inkább megfőznéd-sütnéd, ahogy a cafeblog bloggerei ajánlják, akkor is jól jársz, legalább finomat és zöldségeset eszel.
A Saját Otthon Projekt egy különleges spenótos, aszalt paradicsomos kosárka receptjét mutatja nekünk, amit hosszú nevével ellentétben végtelenül könnyű elkészíteni. A Rizsázzunk bloggere mindeközben egy főételt, a spenótos túrógaluskát varázsolja az asztalra, ami szintén egyedi párosítás.
Spenótos, aszalt paradicsomos kosárka
A kinyújtott leveles tésztát egy pizzaszeletelővel vagy derelyevágóval téglalapokra vágjuk. Lehet négyzetekre is természetesen, attól függ, kinek milyen muffinsütője van, hány darabot szeretne készíteni stb. Mindent abszolút rábízhatunk a fantáziánkra. Következő lépésként a tésztákat a korábban olajjal kikent (természetesen sütőpapírt is lehet használni, az mondjuk szerintem macerásabb, de muffinpapírt is tehetünk bele) sütőformába helyezzük.
A recept folytatásáért kattints ide.

Gastrobertollininál találunk egy ínyenceknek való receptet, amiben szardellával és prosciuttóval készült pizzára kerül a spenót. A lazac és a spenót párosa feltűnik Mrs. Lipton konyhájában is, ahol leveles tésztával, sajtkrémes töltelékként ehetjük.
Lazacos-spenótos “Feuilleté”
Hozzávalók: (2-3 főre)
- 1 cs leveles tészta
- 20 dkg lazacfilé
- 4-6 ek sajtkrém
- 20 dkg spenót (bébi)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 nagy csipet só
- 1 ek füstölt sajt reszelve
- 2 csipet fehér bors
- 1 tojás felverve
- 1 kk citromlé és héj
- vaj+olaj
A recept folytatásáért kattints ide.

Mohamama konyhája kakaós csiga helyett spenótos-szezámmagos csigákat süt tízóraira. A tetovált lány konyhája pedig a spenótos tekercseket nem tésztával, hanem lazackrémmel oldja meg.
Spenótos tekercsek
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg fehér liszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl étolaj
- 1 evőkanál só
A recept folytatásáért kattints ide.

A Norasz Kitchen blogon találjuk a különleges nevű spenótos fettuccine-receptet, amit még az is szeret, aki a spenótot aztán soha, semmilyen formában. Nem utolsósorban pedig még gyorsan elkészül és egészséges is. Bonnie konyhája is a reforméletmód jegyében készítette el a spenótos ropit, hogy a gyerekek ne a bolti ropit nassolják a játszótéren, hanem inkább olyan hazait, amiben nincs semmi káros összetevő a számukra.
Spenótos ropi
Hozzávalók:
- 80 g tejszín
- 80 g napraforgómag-olaj
- 130 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 tojás
- nagy csipet só
- csipet cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 4 evőkanál spenót
A recept folytatásáért kattints ide.

Az Álom. Íz. Világ blog spenótosgaluska-receptjében nekem az tetszik leginkább, hogy magába a galuskába dolgozza bele a zöldséget. Az a fajta étel, amiben még a gyerekek is örömmel megeszik a spenótot, pfujolás nélkül. A tejszínes gomba már csak hab a tortán. Az Olasz Konyha blog is tésztával eszi a spenótot, méghozzá szerecsendiós-túróssal, ami igazán különleges párosítás.
Spenótos galuska tejszínes gombával
Hozzávalók:
Galuskához:
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- só
- 20 dkg leveles spenót (a fagyasztott is jó)
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 2 ek olaj
- átforgatáshoz: 3 ek olaj és 2-3 gerezd fokhagyma
A recept folytatásáért kattints ide.

Szintén az egészséges tésztáknál maradva készíti el a spenótos rakott tésztát a Finom falatok Észtországból blog. Ez a recept az inzulinrezisztenciában szenvedők által is fogyasztható ételek közé tartozik, úgyhogy nagy becsben tartjuk. A Naturorganic blogon is egy abszolút mindenféle diétába jól beilleszthető spenótos gnocchi receptjét találjuk, ami glutén- és tejmentes.
Spenótos rakott tészta
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 36 gramm vaj felolvasztva
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 dl 10%-os kávétejszín vagy 30%-os sima tejszín
- 1 csapott kanál friss kakukkfű
- ízlés szerint bors, só
- 10 dkg tejföl
- teljes kiőrlésű tönkölybúza lasagne-tészta
- 2 marék bébispenót
- 1 marék reszelt sajt
A recept folytatásáért kattints ide.
