Gránátalmazselés sajttorta
Hozzávalók:
- 9 dkg cukor
- 2,5 dkg zselatin
- 20 dkg ricotta
- 2 db gránátalma
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 15 dkg étcsokoládé
- 8 dkg vaj
- 15 dkg darált háztartási keksz
Elkészítés
Olvasszunk meg külön-külön 1 és 1,5 dkg zselatint hideg vízben. Keverjük össze a kekszet a vajjal és 1 teáskanál fahéjjal.
Nyomkodjuk a masszát egy 18 cm-es tortaformába, és tegyük hűtőbe. Keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, és adjuk hozzá a ricottát. Melegítsünk meg 3 evőkanál tejszínt, keverjük bele a kisebb adag zselatint, és dolgozzuk a tojáshoz. Adjuk hozzá a habbá vert maradék tejszínt és a felaprított csokit is. Kenjük a kekszrétegre, és tegyük hűtőbe 2 órára.
Magozzuk ki a gránátalmát, keverjünk össze 25 dkg-ot a porcukorral, és szűrjük le a levét. A felét melegítsük meg, adjuk hozzá a maradék zselatint, keverjük hozzá a maradék levet és a szemeket. Öntsük a krémre, és tegyük hűtőbe tálalásig.
Banános csokoládétorta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 db banán
- fél tasak sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
- 13 dkg 60%-os étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 2 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjunk a tojást, a tejet, a megolvasztott vajat, és masszává keverjük.
A vajazott-lisztezett sütőformába töltsük bele a csokis massza felét, aztán nyomkodjunk bele banándarabokat, és fedjük be a maradék tésztával. 180 C fokos sütőben 12 percig, majd 150 C fokon még kb. 25 percig sütjük, fogvájóval ellenőrizzük, hogy a belseje nehogy nyers maradjon. Ha kisült, a formából kiborítva kihűtjük, és megkenjük a mázzal.
A máz elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, és hozzáadjuk az étcsokoládét, illetve a porcukrot. Simára keverjük, és ha kihűlt, megkenjük vele a kihűlt tortánkat.
Tipp:
A sütemény tetejét friss banánnal vagy banáncsipsszel díszíthetjük.
Karamelles rizspuding
Hozzávalók:
- 1 csésze cukor
- 2 csésze tejszín
- 1 csésze víz
- 4 csésze főtt rizs
- 1 csésze kókusztej
- 1 vagy 2 narancs reszelt héja
- 2 csésze barnacukor
Elkészítés
A kókusztejet 1 dl tejszínnel és vízzel összeforraljuk, majd a főtt rizzsel együtt kb. 15 perc alatt tejberizs állagúvá főzzük. Ekkor belekeverjük a barna cukrot és a reszelt narancshéjat, és a masszát hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és vajjal kikent formába kanalazzuk a masszát. 1 óra alatt készre sütjük. A karamellöntethez a cukrot kis lángon nagyon óvatosan karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan hozzákeverjük a tejszínt. Kis lángra visszatéve addig kevergetjük és főzzük, amíg egyenletes, selymes masszát nem kapunk. A kihűlt rizspudingot meglocsoljuk a sziruppal, és így tálaljuk.