Egyszerű, gyors bögrés sütik

Rupáner-Gallé Margó / Rupáner-konyha | 2015. Május 17.
Grízes, epres és mákos süteményeket hoztunk mára, melyek elkészítése gyors és egyszerű, akár kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják őket.

Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. 

 

Bögrés grízes

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre (kristály) cukor
  • ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs
  • 1 bögre búzadara
  • 1-2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 kocka (10 dkg) vaj
  • fél bögre tej
  • 3 db tojás
  • 1,5 bögre 20%-os tejföl
  • 1 púpos bögre finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre 2,5 dl

1. A vajat és a tejet összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben, majd fel is forrósítjuk, és a grízt vékony sugárban adagolva, állandó keverés mellett belekeverjük. Én turmixgéppel szoktam. Öt percig hagyjuk hűlni, ennyi idő alatt gyönyörűen ki fog dagadni a gríz a melegtől. 

2. Ezután hozzákeverjük a cukrokat, a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport, és a tojásokat.

5. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöt.

6. 170 fokos sütőben, alul-felül sütés programon tűpróbáig sütjük. Kb. 25-30 perc.

7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Epres kevert

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre (kristály) cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 1,5 bögre 2,8 %-os tej
  • a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
  • fél bögre étolaj
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • ízlés szerint eper
  • 3 bögre fehér finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Ami kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe. 

A bögre 2,5 dl-es.

1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.

2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.

3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.

4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).

5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.

5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!

A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

Mákos pite

Hozzávalók:

  • 2,5 bögre liszt
  • 1 bögre (kristály) cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 bögre 2,8%-os tej
  • 1 bögre étolaj
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 bögre darálatlan vagy darált mák
  • darabolt gyümölcs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A bögre 2,5 dl-es.

1. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre.

2. A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és beleöntjük egy sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe.

3. Megrakjuk a tészta tetejét a darabolt szilvával, és kb. 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, majd porcukorral meghintjük.

 Még több egyszerű, gyors süti az NLCafén:

Exit mobile version