Túrós kuglóf
Hozzávalók 1 nagy vagy 18 mini kuglófhoz:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 5 dkg mazsola
- 25 dkg túró
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 25 dkg margarin
Az öntethez:
- 20 dkg erdei gyümölcs lekvár
- 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Elkészítés
A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet.
A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük.
200 °C fokon kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta. (Az erdei gyümölcs mixet helyettesíthetjük meggyel.)
TIPP: Tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.
elkészítés 25 perc
sütés 35 perc
261 kcal/szelet
Fűszeres sóban sült csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kg nagy szemű, szürke tengeri só
- 1 fej fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 levél bazsalikom
- 4 szál rozmaring
- 1 teáskanál római kömény
- 1 db lime
- 2 db (közepes) egész csirke
Elkészítés
A csirke hasüregébe fél fejnyi pucolt fokhagymagerezdet, lime-cikkeket, rozmaringot és friss bazsalikomot teszünk, kívül-belül bekenjük egy kevés olívaolajjal. A tengeri sót a maradék fokhagymagerezdekkel (pucolva, egészben), rozmaringgal, római köménnyel összekeverjük, majd egy tepsi alján ágyat csinálunk belőle a csirkének. Ráfektetjük, majd a többit a csirkére halmozzuk úgy, hogy teljesen beborítsa. Kb. 1-1,5 cm vastag lesz a kéreg. Olívaolajos vízzel megspricceljük, majd 200 °C-os sütőben kb. 70 perc alatt készre sütjük. Friss salátával tálalhatjuk.
Kecskesajtos szendvics grillezett paprikával és pestóval
Hozzávalók (4 szendvicshez):
- 240 g (grillezett) paprika
- 1 csomag rukkola
- 200 g kecskesajt
- 50 ml bazsalikomos pesto
- 2 db baguette
Elkészítés
Vágd fel a kenyeret, és kend meg pestóval. Tedd bele a grillezett paprikaszeleteket és a kecskesajt darabokat, ízesítsd sóval, borssal. Tűzdeld meg jó adag rukkolával, és már tálalhatod is. Ha van időd megsütni, isteni melegszendvics-különlegesség kerülhet asztalodra.
Nézz szét korábbi hétvégi menüink között is:
- Tavaszi menü: palacsinta, csőtészta, saláta
- Ráérős receptek ínyenceknek
- Gyors és könnyű hétvégi receptek