Epres rizspuding
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1-2 ek. cukor
- 4 ek. bármilyen gyümölcslé vagy víz
- 100 g kerekszemű rizs
- pár szem eper
- kevés porcukor
- 1 vaníliarúd
- 600 ml mandulatej
Elkészítés
Tegyük a rizst, a mandulatejet és a cukrot egy vastag falú edénybe. Hosszában vágjuk ketté a vaníliarudat és kaparjuk bele a magokat az edénybe. Forraljuk fel, majd vegyük kis lángra, fedjük le és további 30-35 percig főzzük. Alkalmanként keverjük meg. Az eperpüréhez főzzük meg az epreket gyümölcslében vagy vízben. Az eper levének egy részét öntsük le, majd pürésítsük. Passzírozzuk át egy szűrőn és keverjük össze egy kis porcukorral.
Epres joghurtfagyi
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- fél banán
- 4 dl natúr joghurt
- 14 dkg eper
- 3 ek. mascarpone
- fél vaníliarúd
Elkészítés
Mossuk meg az epret, botmixerrel turmixoljuk szét, majd passzírozzuk át szűrőn, hogy ne maradjanak benne a magok. Turmixoljuk össze a banánnal.
Ha nincs fagylaltgépünk, keverjük össze a joghurtot a mascarponéval és a vanília kikapart magjaival egy műanyag dobozban, majd tegyük a mélyhűtőbe 30 percre. Vegyük ki, robotgéppel alaposan keverjük át, hogy a jégkristályok összetörjenek, majd vegyítsük bele az eperpürét. Ezután tegyük vissza a fagyasztóba, de 2 óra múlva újra vegyük ki, keverjük át robotgéppel és további 2 óra alatt fagyasszuk készre.
Ha van gépünk, vegyítsük össze az epres pürét a joghurttal, a mascarponéval és a vanília kikapart magjaival, aztán a használati utasítás szerint készítsük el a fagylaltot.
Epres pite
Hozzávalók a tésztához:
- 2 bögre (250 g) liszt
- csipet só
- 1 bögre (225 g) hideg sótlan vaj
- 50 ml víz
Hozzávalók:
- kevés liszt
- 3 ek. méz vagy cukor
- fél bögre túró
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 bögre megtisztított, apróra vágott eper
a lekenéshez:
- a szóráshoz kevés cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tej
Elkészítés
(1 bögre = 250 ml)
A lisztet a sóval, a vajjal és a hideg vízzel gyúródeszkára tesszük és ruganyos tésztát gyúrunk. A tésztát a hűtőbe tesszük legalább egy órára.
Közben összeállítjuk a tölteléket. A megtisztított, kicsi darabokra vágott epret, a villával átnyomkodott túrót, a cukrot vagy mézet, a fahéjat finoman átkeverjük. Félretesszük.
A tészta alsó részét 3 mm vékonyra nyújtjuk és tapadásmentes piteformába simítjuk, úgy, hogy a forma szélén kissé lelógjon a tészta, majd villával megszúrkáljuk. Ha nehezen tudunk dolgozni a tésztával, és ragacsos, akkor kicsit rakjuk vissza a hűtőbe. Az összeállított epres, túrós tölteléket belekanalazzuk a piteformába. A maradék tésztát is kinyújtjuk és akkora korongot vágunk belőle, amekkora a piteforma. A gyümölcs töltelék tetejére tesszük. A formából kilógó tészta széleit visszahajtjuk és összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. A tojást felverjük, megkeverjük a tejjel és megkenjük vele a tészta tetejét majd kevés cukorral megszórjuk. Ha mini pitéket készítünk, a többi pite formánál is ugyanígy járunk el.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 20-30 percig sütjük a mini pitéket a forró sütőben. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
További epres receptek az NLCafén:
- Indul az eperszezon: 3 ellenállhatatlan epres recept
- 3 isteni epres édesség
- Klasszikus eperfagylalt házilag