Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere isteni bodzaszörpöt készített. Érdemes elmenteni a receptet, és ha megvan a bodza, gyorsan nekiállni.
Bodzaszörp házilag
Hozzávalók:
- 2 kg (kristály) cukor
- 3 l víz
- 6 kezeletlen citrom
- 30 (tányér) bodzavirág
Elkészítés
A bodzavirágtányérokat folyó víz alatt gyors mozdulatokkal leöblítjük. A citromok levét kifacsarjuk, félretesszük. A gyümölcsök héját (a fehér résszel együtt) nagyobb darabokra vágjuk, a megmosott bodzavirágokkal együtt egy lábasba rétegesen lerakjuk, és meglocsoljuk a félretett citromlével.
A vizet a cukorral folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd a szirupot a citromos bodzára öntjük, és 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután sűrű szövésű kendőn átszűrjük, majd a kendőben maradt bodzát alaposan kinyomkodjuk.
Az így kapott szörpöt újra felforraljuk, és tiszta üvegekbe töltjük.
Az üvegeket lezárjuk, vizes dunsztban 20 percig hőkezeljük, és lehetőleg ebben a vízben, esetleg kivéve, megtörölve, plédbe takarva hagyjuk kihűlni. (Vizes dunszt: a megtöltött, lezárt üvegeket egy nagy lábasba helyezzük, felöntjük meleg vízzel, lassan felforraljuk, és alacsony lángon, gyöngyözve 20 percig főzzük.)
Dubravecz Emese, a Marmalade blog szerzője két roppant egyszerű jeges finomságot készített. Néhány alapanyag és mindössze 10 perc kell ezekhez a jégkrémekhez.
Bodzás jégkrém eperrel
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 5-6 szem eper
- 4 ek. bodzaszörp
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés
Készítsünk bodzás limonádét. Ehhez keverjük össze a szörpöt a vízzel, adjunk hozzá kevés citromlevet. Töltsük jégkrémformákba a limonádét, mindegyik formába tegyünk néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.
Bodzás-joghurtos jégkrém
Hozzávalók:
- 300 ml natúr joghurt
- 15 dkg + 3-4 szem eper
- 2-3 ek. bodzaszörp
Elkészítés
Turmixoljuk össze az epret és a joghurtot, édesítsük bodzaszörppel. Töltsük jégkrémformákba a masszát, majd tegyünk mindegyikbe néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.