Gasztro

Nézzük, hogyan készül a legjobb kávé!

Semmiség! Csak oda kell figyelni a termőterületre, a kézi szüretelésre, a pörkölésre, az őrlésre, az íz- és aromagazdagság feltárására, majd arra, hogy szabályozott légtérben kapszulákba tegyük, hogy megmaradjon frissessége és minősége. Egyszerűnek hangzik, de mégsem az!

A Grand Cru kifejezést a borok világából kölcsönöztük, mivel ez a terület áll a legközelebb ahhoz a szemlélethez, ahogyan kávéinkat készítjük. A borászatban a Grand Cru kifejezés a legkiválóbb minőségi besorolású italokat illeti meg.

Nézzük, hogyan készül a legjobb kávé!

A Nespresso a fellelhető legjobb alapanyagokat választja, hiszen csakis úgy alkothatunk egyedülálló  kávét, ha már a kezdetektől a legjobb minőségre építünk. A folyamat a termőterület és a kávéfajta kiválasztásával kezdődik; így a kávé mind a minőség, mind az aromaprofil tekintetében biztosan megfelel szigorú elvárásainknak.

Ahogyan a jó bor, úgy a jó kávé karakterét is a termőterület határozza meg: ebben fontos szerepet játszik a napsütés, az időjárás, a növény fajtája, valamint az ültetvény elhelyezkedésének és a tengerszint fölötti magasságának egyensúlya.

A cserje termését “cseresznyének” nevezzük, mely akkor a legjobb, ha már teljesen megérett. Az egyazon a cserjén növekedő bogyók nem egyszerre érnek be, ezért nem is egyszerre szedik le őket. A termések érése során nemcsak a gyümölcsben fejlődnek ki kedvező ízek, hanem a kávébabokban is, ezért rendkívül fontos a kézi szüretelés. Ez az eljárás időigényesebb, azonban ez garantálja a Grand Cru ízbeli minőségét.

A feldolgozás után a kiszárított nyers kávészemek gondos válogatáson esnek át, melynek során a színben, vagy méretben hibás szemek kikerülnek. A feldolgozás minden lépésében, a farmoktól kezdve egészen a csészéig biztosítani akarjuk a minőséget, ezért újra meg újra ellenőriznünk kell a kávé állagát és ízét. Az ízteszteken csakis a legkiválóbb juthat át.

Egy Grand Cru megszületésében a pörkölés és az őrlés is esszenciális, hiszen ezek révén tárul fel a zöld kávé teljes íz- és aromagazdagsága. A nyers kávé pörkölési intenzitása és annak hossza befolyásolja az aromák kibontakozását. A Nespresso kávéőrlemények állandó frissességét és minőségét a speciális kapszula-előállítási folyamat biztosítja, melyben a pörkölést követően minden munkafázis szabályozott légtérben történik, így megóvjuk a kávét az oxigénnel való további érintkezéstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top