Nyári menü a hétvégére

nlc | 2015. Június 12.
Friss zöldségek és gyümölcsök, üde ízek – hétvégi menünk már a nyár jegyében készült.

Nem lehet betelni a júniusi piac választékával. Legyen szó befőzésről, grillezésről, vagy csak egy egyszerű hétvégi menüről, használjuk ki a friss zöldség-gyümölcs kínálatot, építsük köréjük fogásainkat, elvégre erre vártunk már hónapok óta. Mi most a hétvégi menü összeállításában segítünk.

Áfonyás-citromos turmix

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2,5 dl (legjobb az organikus nyers tej, de helyettesíthetjük mandula-, kókusz- vagy normál tejjel) tej
  • 1/4 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg áfonya
  • 1 csepp (folyékony, citromos) sztívia
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

Turmixgépben fél perc alatt kész, tálaljuk üvegkelyhekben!

 

Csirkés paella

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 5 dl húsleves
  • 1 kk. sáfrány
  • 1 kaliforniai paprika
  • 20 dkg rizs
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.

Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.

 

Kapros-mentás zöldborsó-zöldspárga gerslirizottó (orzottó)

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 30 dkg gersli
  • 50 dkg spárga
  • 2 db salátacukkini
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1,5 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 8 dkg vaj
  • 1 csokor medvehagyma
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A gerslit háromszoros mennyiségű, lobogó vízben megfőzzük. A zöldborsót kevés vízben megpároljuk. Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megmosott, almareszelőn lereszelt cukkinit. A kaliforniai paprikát megmossuk és apró kockákra vágjuk, a medvehagymát szintén megmossuk és vékonyra vagdossuk. A megfonnyadt cukkinihez keverjük a paprikát, a medvehagymát, a párolt borsót. Tejszínnel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, 2 perc rotyogás és kész. A gerslivel összeforgatva kínáljuk.

 További szezonális, nyári receptek az NLCafén:

 

Exit mobile version