Gasztro

3 formabontó epres étel a szezon végére

Ettük már az epret nyersen, sütiben, fagyiban és pohárkrémben, de húsok mellé és zöldségekkel párosítva eddig még nem. A szezont ezekkel a különleges fogásokkal zárjuk.

Az eper fanyarságának köszönhetően nemcsak édességekben, de salátákban, főételekben is megállja a helyét. Párosíthatjuk parajjal, mángolddal, uborkával, avokádóval, paradicsommal, tehén- vagy kecsketejből készült friss sajtokkal, de akár bárány-, csirke- vagy marhahússal is.

Grillezett csirkemell eper-avokádó salsával és zöld spárgával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 480 g csirkemell
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 lila hagyma
  • fél citrom leve
  • 200 g eper
  • 1 avokádó
  • 400 g zöld spárga
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt fekete bors
Kategóriafőétel
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemelleket 5-6 órán keresztül 6%-os sóoldatban (1 l vízben feloldott 60 g só) állni hagyjuk. A húst ezután leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk, majd megborsozzuk.

A spárgák fás végeit letörjük, a szárakról a vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A sípokat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, roppanósra pároljuk, majd leszűrjük, és félretesszük. 

A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.

A megmaradt fél citrom levét egy tálkába facsarjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a petrezselyemzöldet, majd átkeverjük, hogy a só feloldódjon. Ezután hozzáadunk kb. 10 ek. extra szűz olívaolajat, és az egészet összekeverjük.

Az epret és az avokádót nagyobb, a  lila hagymát apró kockára vágjuk.

Grillserpenyőben vagy faszénparázs fölött, rácson a csirkemellek minden oldalát meggrillezzük (maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy kellőképpen átsült-e).

A citromos-petrezselymes öntetet összekeverjük az eper-avokádó-hagyma kockákkal, és a frissen grillezett csirkemellel valamint a spárgákkal azonnal tálaljuk.

 

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

 

 

Mozzarella-eper-spenót saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • só, frissen őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • kevés balzsamecet
  • 100 g bébispenót
  • 250 g eper
  • 200 g mini mozzarella
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az epret folyó víz alatt leöblítjük, leveleit eltávolítjuk, a gyümölcshúst 2-3 mm vékonyan felszeletelejük. A spenót- és a bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk. A mozzarella golyókat lecsöpögtetjük.

A  spenótot, az epret, a sajtot és a bazsalikomleveleket tányérokra rendezzük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés balzsamecetttel valamint extra szűz olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.

 

 

Fetás-mángoldos húsgolyók alma-eper csatnival

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • só, frissen őrölt fekete bors
  • kevés vaj
  • extra szűz olívaolaj
  • 250 g darált marhahús
  • 150 g feta
  • 100 g bébi mángold
  • 250 g bárányhús
  • 1 kk. fokhagymapor

Hozzávalók az epercsatnihoz:

  • csipetnyi só
  • 250 g eper
  • 2 tk. méz
  • fél citrom leve
  • körömnyi gyömbér
  • 1 ág (kb. 10 cm hosszú) rozmaring
  • fél kk. őrölt koriandermag
  • 1 babérlevél
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • 50 ml vörösborecet
  • 1 db alma
Kategóriafőétel
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A gyümölcsöket megmossuk. Az eper leveleit eltávolítjuk, az almát és a gyömbért meghámozzuk.

Az epret és az almát egyforma nagyságú kockákra vágjuk, a gyömbért lereszeljük.

A mézet felhevítjük, beletesszük a rozmaring ágat, a fehér borsot, a sót, a babérlevelet és a koriandermagot, majd közepes lángon, folyamatosan keverve és ügyelve arra, hogy meg ne égjenek, 1-2 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az almát, az epret, majd a citromlevet és az ecetet is, és az egészet kb. 40 perc alatt sűrűre főzzük.

A mángoldot megmossuk, majd egy kevés sóval, saját levében 2-3 percig pároljuk. Ezután leszűrjük, kinyomkodjuk, finomra aprítjuk, és a kétféle darált hússal együtt egy keverőtálba tesszük. Sót, borsot és fokhagymaport adunk hozzá, rámorzsoljuk a fetát, és az egészet alaposan összekeverjük.

A masszából diónyi gombócokat formálunk, majd felhevített vaj és olívaolaj keverékén megsütjük.

A húsgolyókat a még meleg eper csatnival azonnal tálaljuk.

 

Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog.
 

Még több epres recept az NLCafé-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top