Az eper fanyarságának köszönhetően nemcsak édességekben, de salátákban, főételekben is megállja a helyét. Párosíthatjuk parajjal, mángolddal, uborkával, avokádóval, paradicsommal, tehén- vagy kecsketejből készült friss sajtokkal, de akár bárány-, csirke- vagy marhahússal is.
Grillezett csirkemell eper-avokádó salsával és zöld spárgával
Hozzávalók 4 személyre:
- 480 g csirkemell
- extra szűz olívaolaj
- 1 lila hagyma
- fél citrom leve
- 200 g eper
- 1 avokádó
- 400 g zöld spárga
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
A csirkemelleket 5-6 órán keresztül 6%-os sóoldatban (1 l vízben feloldott 60 g só) állni hagyjuk. A húst ezután leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk, majd megborsozzuk.
A spárgák fás végeit letörjük, a szárakról a vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A sípokat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, roppanósra pároljuk, majd leszűrjük, és félretesszük.
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
A megmaradt fél citrom levét egy tálkába facsarjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a petrezselyemzöldet, majd átkeverjük, hogy a só feloldódjon. Ezután hozzáadunk kb. 10 ek. extra szűz olívaolajat, és az egészet összekeverjük.
Az epret és az avokádót nagyobb, a lila hagymát apró kockára vágjuk.
Grillserpenyőben vagy faszénparázs fölött, rácson a csirkemellek minden oldalát meggrillezzük (maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy kellőképpen átsült-e).
A citromos-petrezselymes öntetet összekeverjük az eper-avokádó-hagyma kockákkal, és a frissen grillezett csirkemellel valamint a spárgákkal azonnal tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Mozzarella-eper-spenót saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- só, frissen őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 kis csokor bazsalikom
- kevés balzsamecet
- 100 g bébispenót
- 250 g eper
- 200 g mini mozzarella
Elkészítés
Az epret folyó víz alatt leöblítjük, leveleit eltávolítjuk, a gyümölcshúst 2-3 mm vékonyan felszeletelejük. A spenót- és a bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk. A mozzarella golyókat lecsöpögtetjük.
A spenótot, az epret, a sajtot és a bazsalikomleveleket tányérokra rendezzük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés balzsamecetttel valamint extra szűz olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.
Fetás-mángoldos húsgolyók alma-eper csatnival
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- só, frissen őrölt fekete bors
- kevés vaj
- extra szűz olívaolaj
- 250 g darált marhahús
- 150 g feta
- 100 g bébi mángold
- 250 g bárányhús
- 1 kk. fokhagymapor
Hozzávalók az epercsatnihoz:
- csipetnyi só
- 250 g eper
- 2 tk. méz
- fél citrom leve
- körömnyi gyömbér
- 1 ág (kb. 10 cm hosszú) rozmaring
- fél kk. őrölt koriandermag
- 1 babérlevél
- csipetnyi őrölt fehér bors
- 50 ml vörösborecet
- 1 db alma
Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk. Az eper leveleit eltávolítjuk, az almát és a gyömbért meghámozzuk.
Az epret és az almát egyforma nagyságú kockákra vágjuk, a gyömbért lereszeljük.
A mézet felhevítjük, beletesszük a rozmaring ágat, a fehér borsot, a sót, a babérlevelet és a koriandermagot, majd közepes lángon, folyamatosan keverve és ügyelve arra, hogy meg ne égjenek, 1-2 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az almát, az epret, majd a citromlevet és az ecetet is, és az egészet kb. 40 perc alatt sűrűre főzzük.
A mángoldot megmossuk, majd egy kevés sóval, saját levében 2-3 percig pároljuk. Ezután leszűrjük, kinyomkodjuk, finomra aprítjuk, és a kétféle darált hússal együtt egy keverőtálba tesszük. Sót, borsot és fokhagymaport adunk hozzá, rámorzsoljuk a fetát, és az egészet alaposan összekeverjük.
A masszából diónyi gombócokat formálunk, majd felhevített vaj és olívaolaj keverékén megsütjük.
A húsgolyókat a még meleg eper csatnival azonnal tálaljuk.
Még több epres recept az NLCafé-n:
- Last minute epres sütik
- Jéghideg frissítő: epres limonádé mentával
- Epres receptek: a 10 legegyszerűbb nyalánkság